Пазарът на акции в САЩ премина на зелена територия в последния ден на юли, като и трите основни индекса отвориха рязко нагоре и запазиха печалбите си, след като Федералният резерв задържа лихвените проценти стабилни, а председателят Джером Пауъл сигнализира, че централната банка е готова да ги намали през септември, ако инфлацията продължи да се понижава.

Технологичният Nasdaq Composite скочи с 2,6%, най-добрият му ден от февруари. S&P 500 добави 1,6%. Dow Jones Industrial Average се покачи с 0,2%.

За месеца S&P 500 и Dow добавят съответно 1,1% и 4,4%. Nasdaq губи 0,8%.

Звездата на юли - индексът на малките компании Russell 2000 - се повиши с 0,5%, изоставайки от другите индекси, след дългата серия изпреварвания от последните седмици. Russell 2000 скоча с 10% за месеца, което е най-доброто му представяне за годината.

Инвеститорите сега са почти сигурни в намаляването на лихвите през септември. Те обръщат внимание и на коментарите на централните банкери, че искат да поддържат икономическия растеж.

Сред добрите новини за американската икономиката от последните седмици са данните за брутния вътрешен продукт, които показаха, че растежът на САЩ разбива очакванията през предходното тримесечие, докато инфлацията спада стабилно. Инвеститорите обаче очакват и предстоящият месечен отчет за работните места в САЩ, за да анализират състоянието на пазара на труда.

През по-голямата част от юли Уолстрийт беше обхванат от гигантската ротация, която разтърси фондовия пазар в САЩ. Очакването за по-ниски лихвени проценти през следващите месеци стимулира цикличните ъгли на пазара, както и акциите на по-малките акции в САЩ, които обикновено са по-чувствителни към разходите по заеми.

Все пак търговията в сряда показа, че инвеститорите все още не са се отказали от технологичните гиганти.

Акциите на Nvidia, символът на еуфорията около изкуствения интелект, скочиха с 13%. Micron Technology добави 7,1%. Други компании за полупроводници също се повишиха, обръщайки някои от резките спадове, които белязаха търговията през юли.

Индексите на европейските пазари също затвориха на положителна територия, запазвайки възходящото си темпо, въпреки данните, че инфлацията в еврозоната е нараснала неочаквано. Паневропейският Stoxx 600 се повиши с 0,79%, като едно от най-значителните средни повишения беше в сектора на технологичните компании – с 2,62%.