В началото на годината Сам Доджън напуска работа.

За повечето хора това може да не е кой знае какво, но за милионера основател на компанията "Финансов самурай", се открояват няколко детайла.

Основният е, че това е единствената му работа от 2012 г.

47-годишният предприемач увеличава годишния си пасивен доход до около 380 000 долара до 2023 г. чрез комбинация от акции, облигации, недвижими имоти и други инвестиции – всичко това чрез работа от вкъщи.

Връща се на работа в края на миналата година, след като продава голяма част от портфейла си, за да финансира покупката на нов дом.

Фактът, че остава само четири месеца на новата си позиция, е друга история, но си струва да се отбележи, че напускайки толкова внезапно, той не се съобразява със собствения си съвет:

Никога не напускайте работата си. Направете така, че компанията да се раздели с вас.

Точно това прави той, разказва CNBC. Вместо да напусне, организира собственото си съкращение, което му носи изплащане на три месечни заплати и шестцифрено обезщетение. Тези пари, в комбинация с 80 000 долара годишно, които печели от пасивен доход по това време, му позволяват да премине към ранно пенсиониране.

За Доджън 2012 г. е краят на „робството“ в инвестиционното банкиране, продължило 13 години. Той е изградил достатъчно пасивни доходи извън офиса, за да се чувства комфортно да напусне и знае, че иска да си тръгне. Освен това знае каква власт притежава като служител.

Най-лошото нещо, което може да се случи, е, когато стойностен служител реши да напусне и даде двуседмично или по-кратко предизвестие.

Ето как да се възползвате от тази сила, за да получите желаните ползи.

Кажете на глас, че не сте доволни

Заявете на правилните хора, че не сте доволни от настоящата си роля, казва Доджън.

"Трябва да говорите с отдел "Човешки ресурси" или с прекия си ръководител и да заявите:

Не съм щастлив тук, бих искал да направя някои промени. В крайна сметка, съм готов да напусна, ако тези промени не бъдат изпълнени.

По този начин създавате ситуация, в която печелят всички, защото има вероятност началниците ви да пожелаят да удовлетворят нуждите ви.

"Те може да ви повишат заплатата. Може да ви дадат по-гъвкаво работно време. Чудесно!

Никой работодател не иска човек, който не влага желание и позитивна нагласа в работата си.

Улеснете прехода

Ако компанията не може да отговори на изискванията ви, насочете разговора към възможността да напуснете, като същевременно улесните работодателя си.

Стратегията ви трябва да бъде с подход "Нека да измислим нещо". Например, може да кажете:

Готов съм да остана колкото се може по-дълго, за да помогна за прехода. Но с оглед на това нека да поговорим за пакет от обезщетение.

След този разговор с шефа си през 2012 г. Доджън остава на работа за два месеца, като прекарва това време в обучение на наследника на длъжността и в запознаването му с клиентите.

Ако сте готови да направите нещо подобно, "най-често работодателят ви ще съдейства – особено ако сте по-добър от средния служител", казва Доджън.

Как да договорите собственото си съкращение

Попитайте дали компанията ви планира да извърши серия от съкращения и дали можете да бъдете включени в нея.

Например компаниите със 100 или повече служители в САЩ трябва да предоставят 60-дневно предупреждение, преди да извършат масово уволнение.

Те дължат обезщетение на засегнатите служители, което обикновено се равнява на две основни заплати.

В допълнение към евентуалното обезщетение, което може да получите, Доджън предлага да преговаряте допълнително за обезщетение при напускане.

"Стандартът е от една до три седмици заплащане за всяка прослужена година", казва той.

"Ако ви съкратят, получавате обезщетение за безработица. Получавате куп неща, които ви дават огромна финансова възможност за следващото ви начинание.", съветва още предприемачът.