Технологичните компании в Китай, включително Huawei и Baidu, рязко са увеличили поръчките си за високоскоростна памет (HBM) от Samsung, тъй като САЩ обмислят разширяване на търговските санкции, така че да обхванат чиповете, захранващи приложения за изкуствен интелект, съобщи Reuters.

В резултат на тези покупки на Китай се падат 30% от продажбите на HBM чипове на Samsung през първото полугодие. Продажбите на южнокорейската компания в този сегмент са се увеличили със 142% на годишна база през второто тримесечие до 21,7 трилиона KRW (15,8 млрд. долара).

Данните на Асоциацията на полупроводниковата индустрия показват, че Китай е най-бързо развиващият се регион през второто тримесечие, като продажбите на чипове там са се увеличили с 21,6% на годишна база. Глобалните приходи за полупроводници са се увеличили с 18,3% до 149,9 млрд. долара.

В пореден ход за ограничаване на достъпа на Китай до авангардни компоненти правителството на САЩ се стреми да добави ограничения върху износа на усъвършенствани HBM за китайски компании, съобщи Bloomberg миналата седмица. Ограниченията ще засегнат SK Hynix, Samsung и базираната в САЩ Micron Technology, на които се пада по-голямата част от световното производство на HBM.

Тайванската TSMC също отбеляза рязък скок на поръчките от Китай през второто тримесечие, тъй като местните компании започнаха да трупат запаси за чипове, след като се появиха новини, че правителството на САЩ обмисля разширяване на контрола върху износа, съобщи Economic Daily News миналия месец.

Данните на TrendForce показват, че през второто тримесечие Китай е изместил Азиатско-тихоокеанския регион като втория по големина регионален пазар на TSMC - на страната се падат 16% от продажбите, в сравнение с 12% година по-рано.

Huawei се запасява с различни чипове и компоненти, откакто за пръв път бе засегната от санкциите на САЩ през 2019 г.