Многомилиардната инвестиция на гиганта в електронната търговия Amazon в стартъпа за изкуствен интелект Anthropic официално е обект на разследване от британския регулатор по конкуренцията.

Органът за защита на конкуренцията и пазарите CMA заяви, че е започнал "фаза 1" на разследване относно партньорството на Amazon с Anthropic, за да прецени дали сделката е довела до ситуация на сливане, която може да навреди на конкуренцията в Обединеното кралство.

След първоначалното проучване на партньорството между двете компании, CMA вече разполага с "достатъчно информация" във връзка с обвързването, за да започне официална проверка, съобщи регулаторът, цитиран от CNBC. CMA разполага с 40 работни дни, за да реши дали сделката може да навреди на конкуренцията и поради това трябва да бъде допълнително проучена в рамките на задълбочено разследване "фаза 2".

През март Amazon завърши инвестицията в Anthropic на стойност 4 млрд. долара. Сделката се състоеше от първоначален капиталов дял в размер на 1,25 млрд. долара през септември, последван от допълнителна сделка на стойност 2,75 млрд. долара, финализирана по-рано тази година.

Като част от сделката Amazon ще предостави мощните големи езикови модели на Anthropic на своята платформа Bedrock за изграждане на генеративни приложения за изкуствен интелект.

Моделите на Anthropic ще бъдат обучавани и внедрявани на собствени персонализирани чипове за изкуствен интелект на Amazon, създадени от нейното подразделение за изчисления в облак Amazon Web Services.

В изявление за CNBC говорител на Amazon заяви, че компанията е "разочарована", че CMA е продължила с първоначалната фаза 1 на проучването на сливанията, като добави, че сътрудничеството ѝ с Anthropic "не поражда никакви опасения за конкуренцията и не отговаря на прага за преглед, определен от CMA".

"Инвестирайки в Anthropic, Amazon, заедно с други компании, ѝ помага да разшири избора и конкуренцията в тази важна технология. Amazon не заема място в борда на директорите, нито има правомощия за вземане на решения в Anthropic, а тя е свободна да работи с всеки доставчик (и наистина има множество партньори)", заяви говорителят.

Той добави, че компанията ще продължи да предоставя моделите на Anthropic на клиентите чрез Bedrock.

Говорител на Anthropic заяви пред CNBC:

"Ние сме независима компания. Нашите стратегически партньорства и отношения с инвеститори не намаляват независимостта на корпоративното ни управление или свободата ни да си партнираме с други."

"Amazon няма място в борда на Anthropic, нито има права на наблюдател в борда", добави говорителят на Anthropic. "Приветстваме възможността да сътрудничим на CMA и да им предоставим цялостна представа за инвестицията на Amazon и нашето търговско сътрудничество."