По време на азиатската търговия в понеделник йената беше малко по-слаба спрямо долара в резултат на празничния уикенд в Япония, докато пазарните участници все още не са сигурни в шансовете за голямо понижение на лихвите от страна на Фед през следващия месец.

Лекият спад последва бурна седмица, която започна с масови разпродажби на валути и фондови пазари, породени от притесненията за икономиката на САЩ и ястребовата позиция на Японската централна банка. В крайна сметка миналата седмица завърши по-спокойно, като в четвъртък данните за заетостта в Съединените щати, които бяха по-силни от очакваното, накараха пазарите да намалят залозите за спад на лихвените проценти на Федералния резерв през тази година.

Все пак инвеститорите остават несигурни дали Фед може да си позволи да не бърза с намаляването на лихвите, а ценовата им прогноза за облекчаване със 100 базисни пункта до края на годината, според инструмента FedWatch на CME Group, съответства на сценарий за рецесия. Това оставя пазарите силно уязвими към данните и събитията, а именно тези за производствените и потребителските цени в САЩ, които ще бъдат обявени съответно във вторник и сряда тази седмица, срещата на световните централни банкери в Джаксън Хоул следващата седмица и дори отчета на приходите на любимеца на ерата на изкуствения интелект Nvidia, очаквани по-късно през месеца.

"Това е по-скоро случай на малко раздвижване на пазара преди данните за инфлацията в САЩ", коментира пред Reuters Кристофър Уонг, валутен стратег в OCBC Bank в Сингапур.

По време на азиатската търговия доларът се търгуваше на ниво от 146,87 йени, което е с 0,2% повече от късните американски нива в петък. Еврото възлезе на 1,0918 долара, а доларовият индекс остана без промяна на ниво 103,18.

Преди седмица европейската валута поскъпна до 1,1009 долара за първи път от 2 януари насам.

В понеделник австралийският долар едва се повиши до 0,6577 щатски долара, докато новозеландският остана под триседмичния връх от миналата седмица - 0,6035 щатски долара.

В края на миналата седмица S&P се възстанови до голяма степен след рязкото потъване в понеделник, предизвикано отчасти от опасенията за рецесия в САЩ.

Миналата седмица Уолстрийт приключи с повишение, като фючърсите на E-mini S&P 500 затвориха почти без промяна след рязкото понижение от 4,75% миналия понеделник, докато доходността на по-дългосрочните американски държавни ценни книжа се понижи.

Миналата седмица пазарите, особено японският, бяха разтърсени от разгръщането на изключително популярната търговия с йени, която включва заемане на японската валута на ниска цена за инвестиране в други валути и активи, предлагащи по-висока доходност.

Позицията на ливъридж фондовете върху японската йена се е свила до най-малката нетна къса позиция от февруари 2023 г. насам през последната седмица, показват публикуваните в петък данни на Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ и LSEG.

Миналия понеделник йената достигна най-силното си ниво от 2 януари насам - 141,675 за долар. Досега през тази година тя все още е в спад с 3,8% спрямо долара.

Анализаторите на J.P. Morgan ревизираха прогнозата си за курса на японската валута до 144 за долар през второто тримесечие на следващата година, заявявайки, че това предполага, че тя ще се консолидира през следващите месеци. Това ги мотивира да са оптимисти по отношение на средносрочните перспективи на долара.

"Преносните сделки (carry trades) заличиха печалбите от началото на годината. Според нас 65-75% от позиционирането е разсрочено", посочват те пред Reuters.

Ръст на азиатските акции преди данните за инфлацията в САЩ

Азиатските акции се повишиха в понеделник, тъй като инвеститорите се съсредоточиха върху основните икономически данни от САЩ и Китай, за да получат актуална информация за перспективите за глобален растеж.

Ключови за Федералния резерв ще бъдат данните за потребителските цени в САЩ в сряда, където икономистите очакват повишение от 0,2% както на общата, така и на базисната инфлация, като годишната ѝ стойност трябва да се забави с малко до 3,2%.

"Това вероятно ще засили увереността на Фед, че дезинфлацията продължава, което ще позволи намаляване на лихвения процент през септември, но основният темп на нарастване, който все още е над целевия, също би трябвало да говори против по-голямо намаление в рамките на заседанието", смятат анализаторите от Barclays. "Освен това очакваме стабилно увеличение на основните продажби на дребно, което сочи за продължаваща устойчивост на двигателя на икономиката - потребителите, на фона на стабилните фундаментални показатели за доходите и богатството."

Освен продажбите на дребно през юли има данни за промишленото производство и новото жилищно строителство, както и няколко проучвания на регионалното производство и потребителските нагласи.

Понастоящем фючърсният пазар предполага 49% вероятност Фед да намали лихвените проценти с 50 базисни пункта през септември - на фона на 100% преди седмица, когато японските акции изпаднаха в състояние на свободно падане.

Фючърсите върху Nikkei се търгуваха на 35 535 спрямо 35 025, въпреки че не са се върнали съвсем на нивото отпреди срива от миналата седмица.

Най-широкият индекс на MSCI на азиатско-тихоокеанските акции извън Япония добави 0,6%, воден от скок от 1,6% в Тайван. Китайският индекс на сините чипове се повиши с 0,1%. Фючърсите на EUROSTOXX 50 регистрираха ръст от 0,5%, а тези на FTSE - от 0,4%.

Резултатите на Walmart и Home Depot тази седмица се очаква да дадат представа за това как се справят потребителите в САЩ.

В четвъртък Китай ще публикува данни за продажбите на дребно и промишленото производство, които най-вероятно ще покажат, че икономика №2 в света продължава да не постига добри резултати, което подчертава необходимостта от повече стимули.

На стоковите пазари златото се задържа на ниво от 2424 долара за тройунция, след като през миналата седмица леко се понижи.

Цените на петрола се повишиха, след като миналата седмица отскочиха с 3,5%, тъй като опасенията от разширяване на конфликта в Близкия изток застрашиха доставките. Сортът "Брент" поскъпна с 20 цента до 79,86 долара за барел, а американският суров петрол - с 34 цента до 77,18 долара за барел.