Основните индекси в Япония се повишиха рязко във вторник, когато търговията с акции в страната беше възобновена след празничния уикенд, докато по-широкият азиатско-тихоокеански пазар беше разнопосочен.

Японският бенчмарк Nikkei 225 скочи с 3,13% и за първи път от 2 август премина нивото от 36 000 пункта. По-широкият индекс Topix нарасна с 2,43%. Инерцията беше до голяма степен стимулирана от технологичния и финансовия сектор на страната, като акциите на Rakuten Group и Trend Micro се повишиха съответно с 8,7% и 7,6%.

Парламентът на страната планира да проведе специална сесия следващата седмица, за да обсъди решението на Японската централна банка да повиши лихвените проценти миналия месец, съобщи Reuters, позовавайки се на правителствени източници.

Индексът на производствените цени в Япония нарасна с 3% през юли спрямо година по-рано, като се покачва с по-бърз темп в сравнение с 2,9% през юни.

Южнокорейският индекс Kospi се понижи с 0,17%, а този на компаниите с малка пазарна капитализация Kosdaq загуби 1,58%.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 се повиши с 0,10%, след като заплатите в страната регистрираха ръст от 0,8% през тримесечието, приключило през юни - най-бавният темп от същото тримесечие на миналата година насам. Прогнозите бяха за повишение с 0,9%. На годишна база заплатите в Австралия са нараснали с 4,1%.

Хонконгският индекс Hang Seng нарасна с 0,10%, докато CSI 300 в континентален Китай се понижи с 0,21%.

В Югоизточна Азия Сингапур съобщи, че икономиката му е нараснала с 2,9% през второто тримесечие спрямо година по-рано, което съответства на предварителната оценка на брутния вътрешен продукт, публикувана през юли. Министерството на търговията и промишлеността посочи силните страни в търговията на едро, финансовия и застрахователния сектор, както и в ИКТ сектора. Градът-държава също така заяви, че очаква ръст на БВП през 2024 г. от 2% до 3%, в сравнение с предишната си прогноза от 1% до 3%.

Пазарите в САЩ преживяха нестабилна сесия, тъй като инвеститорите се подготвят за ключовите данни за инфлацията.

S&P 500 завърши деня без промяна на ниво 5 344,39, докато технологичният Nasdaq Composite се повиши с 0,21% и затвори на ниво 16 780,61, воден от акциите на Nvidia, които регистрираха ръст от 4%. От друга страна, Dow Jones Industrial Average спадна със 140 пункта или 0,36% и приключи на ниво 39 357,01 пункта.

Трейдърите очакват в сряда индекса на потребителските цени за юли, който е ключов показател за състоянието на американската икономика. Инвеститорите ще анализират данните за индикации, че Федералният резерв може да започне да намалява лихвите през септември.