В сряда доларът остана на заден план, след като през нощта се понижи спрямо основните си конкуренти, тъй като благоприятните данни за производствените цени в САЩ засилиха залозите за намаляване на лихвените проценти на Федералния резерв през тази година.

Новозеландският долар спадна рязко от четириседмичния си връх, след като Reserve Bank of New Zealand намали основния паричен лихвен процент и посочи, че предстоят още намаления, изненадвайки някои пазарни участници.

Йената укрепна спрямо американската валута, подкрепена от по-ниската доходност на американските облигации.

Решението на японския министър-председател Фумио Кишида да не се кандидатира за преизбиране в надпреварата за лидерския пост на партията си следващия месец оказа слабо влияние върху пазарите, коментират анализатори пред Reuters.

Междувременно чувствителните към риска валути като стерлинга и австралийския долар останаха стабилни, след като неочакваното смекчаване на инфлацията в САЩ подкрепи акциите. Австралийският долар за кратко достигна повече от триседмичен връх, а стерлингът се търгуваше близо до повече от двуседмичен такъв след най-доброто си еднодневно представяне спрямо американския си еквивалент от края на април.

Индексът на долара, който измерва валутата спрямо шест основни конкурента, включително стерлинга, еврото и йената, беше стабилен на ниво 102,61, след като се понижи с 0,49% през нощта. Трейдърите вече са сигурни, че Федералният комитет по операциите на открития пазар (FOMC) ще понижи лихвите на заседанието си през септември преди данните за цените на производител, но увеличиха залозите за свръхголямо намаление от 50 базисни пункта до 53,5% от 50% ден по-рано, според инструмента FedWatch на CME.

Анализаторите на Commonwealth Bank of Australia очакват доларът да се задържи преди оповестяването на данните за индекса на потребителските цени в САЩ, но след това виждат рискове, клонящи към по-нататъшна слабост.

"Очакваме пазарът да удвои очакванията си за големи намаления на лихвените проценти от страна на FOMC през тази година, ако основният индекс на потребителските цени се повиши с 0,1% на месец или по-малко. Очакваме пазарът до голяма степен да омаловажи основния индекс на потребителските цени, ако той се повиши с 0,2% или 0,3% на месец", пише Карол Конг, валутен стратег в CBA.

Кивито спадна с цели 1,08%, след като централната банка на Нова Зеландия намали лихвения процент с четвърт пункт, въпреки че само около половината от икономистите и малко над две трети от трейдърите бяха заложили на подобен ход. Това обърна по-ранните печалби, които го изведоха до най-високата стойност от 18 юли насам - 0,6084 за долар. Това беше първото облекчаване на лихвите от страна на Reserve Bank of New Zealand от началото на 2020 г. и дойде година по-рано от собствените ѝ прогнози.

"Reserve Bank of New Zealand завърши 180-градусов гълъбов обратен завой, като намали лихвените проценти, за да донесе така необходимото облекчение за домакинствата и бизнеса само три месеца след като повиши възможността за допълнителен ръст", акцентира Тони Сикамор, пазарен анализатор в IG.

Австралийският долар се понижи с 0,23% до 0,66185 долара в съзвучие с кивито, след като по-рано се повиши до 0,66395 за първи път от 23 юли насам.

Стерлингът остана стабилен на ниво от 1,2862 долара след ралито от 0,76% във вторник, когато получи допълнителен тласък от данните, показващи изненадващ спад на процента на безработните във Великобритания.

Еврото остана без промяна на ниво от 1,0991 долара, след като във вторник поскъпна до 1,099975 за първи път от 5 август.

Доларът спадна с 0,31% до 146,40 йени, а доходността на 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до 3,85% в азиатската търговия, след като през нощта спадна с 5,5 базисни пункта.

В Япония премиерът Кишида обяви, че ще се оттегли през септември, с което ще сложи край на тригодишния си мандат, белязан от политически скандали, и ще проправи пътя за свой наследник, който да ръководи продължаващото икономическо възстановяване на страната.

"Вероятно въздействието върху икономиката и финансовите пазари би трябвало да е сравнително ограничено, тъй като политиките на Кишида, ако се опитам да ги характеризирам, са наистина широкообхватни и не са фокусирани върху конкретни теми", коментира Масаюки Кичикава, главен макростратег в Sumitomo Mitsui Asset Management. "Големият въпрос е кой ще бъде следващият. Това ще бъде по-важно."

Решението на Кишида стимулира ръст на Nikkei

Намаляването на лихвените проценти в Нова Зеландия и решението за оттегляне на Кишида способстваха за разнопосочни азиатско-тихоокеански пазари в сряда.

В Япония бизнес нагласите на производителите са малко по-неуверени през август в сравнение с предходния месец, сочи проучване Tankan. Това се дължи на недостатъчното търсене от Китай, което натежава върху корпоративните нагласи.

Японският индекс Nikkei 225 се повиши с 0,27% след изявлението на Кишида, докато широкият индекс Topix нарасна с 0,87%.

Южнокорейският Kospi регистрира ръст от 0,71%, докато този на компаниите с малка пазарна капитализация Kosdaq - с 1,62%.

Австралийският S&P/ASX 200 отбеляза по-малък ръст от 0,65%.

Хонконгският индекс Hang Seng се понижи с 0,14 %, а CSI 300 в континентален Китай - с 0,61 %.

Акциите в САЩ се повишиха до близо двуседмичен връх във вторник, след като по-меките данни за цените на производителите засилиха залозите за понижение на лихвените проценти от страна на Федералния резерв през септември.

Индустриалният индекс Dow Jones се повиши с 1,04%, до 39 765,64 пункта, а технологичният Nasdaq Composite скочи с 2,43%. S&P 500 добави 1,68%, като се доближи на малко под 5% от рекордния си връх, поставен през юли.

Инвеститорите ще насочат вниманието си към данните за индекса на потребителските цени за юли от САЩ, които ще бъдат публикувани в днес.