Свързани с държавата китайски структури използват облачни услуги, предоставяни от Amazon или други водещи доставчици, за да получат достъп до усъвършенствани американски чипове и възможности за обучение на изкуствен интелект, които не могат да придобият по друг начин, показват тръжни документи, цитирани от Reuters.

През последните две години правителството на САЩ ограничи износа на високотехнологични чипове за изкуствен интелект за Китай, като се позова на необходимостта от ограничаване на достъпа на китайската армия до технологията. Предоставянето на достъп до такива чипове или усъвършенствани модели на AI чрез облак обаче не е нарушение на американските разпоредби, тъй като се регулира само износът или трансферът на стока, софтуер или технология.

Преглед на информационната агенция на повече от 50 тръжни документа, публикувани през последната година в публично достъпни китайски бази данни, показва, че поне 11 китайски организации са търсили достъп до американски технологии през облачни услуги. Сред тях четири изрично са посочили Amazon Web Services (AWS) като доставчик, въпреки че са получили достъп до неговата инфраструктура чрез китайски посреднически компании, а не директно.

Тръжните документи показват широк спектър от стратегии, които китайските структури използват, за да си осигурят модерна изчислителна мощ и достъп до генеративни модели на изкуствен интелект. Те също така подчертават как американските компании се възползват от нарастващото търсене на изчислителна мощ в Китай.

„AWS спазва всички приложими закони на САЩ, включително търговските, по отношение на предоставянето на услуги в Китай и извън него“, посочва говорител на облачния бизнес на Amazon.

Според изследователската компания Canalys AWS контролира почти една трета от световния пазар на облачна инфраструктура. В Китай AWS е шестият по големина доставчик на облачни услуги, според IDC.

Shenzhen University е похарчил 200 000 юана (27 996 долара) за акаунт в AWS, за да получи достъп до облачни сървъри, захранвани с чипове Nvidia A100 и H100, за неуточнен проект, сочи тръжен документ от март. Според него той е получил тази услуга чрез посредник - Yunda Technology Ltd Co. Износът за Китай на тези два чипа на Nvidia, които се използват за захранване на големи езикови модели (LLM) като ChatGPT на OpenAI, е забранен от американските власти.

Zhejiang Lab, научноизследователски институт, който разработва свой собствен LLM, GeoGPT, посочва в тръжен документ през април, че възнамерява да похарчи 184 000 юана за закупуване на изчислителни услуги в облака на AWS, тъй като неговият модел за изкуствен интелект не може да получи достатъчно изчислителна мощност от родния доставчик Alibaba.

В момента правителството на САЩ се опитва да затегне регулациите, за да ограничи достъпа чрез облака.

„Тази вратичка ме безпокои от години и отдавна трябваше да я отстраним“, категоричен е пред Reuters Майкъл Маккол, председател на Комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ, визирайки отдалечения достъп на чуждестранни субекти до съвременни американски компютърни системи чрез облака.

През април в Конгреса беше представен закон, който да упълномощи Министерството на търговията да регулира отдалечения достъп до американски технологии, но не е ясно дали и кога ще бъде приет. Говорител на министерството посочва, че то работи в тясно сътрудничество с Конгреса и „търси допълнителни ресурси, за да засили съществуващите ни контролни механизми, които ограничават достъпа на компании от Китай до усъвършенствани чипове с изкуствен интелект чрез отдалечен достъп до изчислителни възможности в облака“.

През януари Министерството на търговията на САЩ предложи и правило, което ще изисква от американските услуги за изчисления в облак да проверяват потребителите на големи модели на AI и да докладват на регулаторните органи, когато те използват американски облачни услуги за обучение на големи езикови модели, способни на „злонамерена кибердейност“. Правилото, което не е финализирано, също така ще даде възможност на министъра на търговията да налага допълнителни забрани.

„Наясно сме, че Министерството на търговията обмисля нови правила, и спазваме всички приложими закони в държавите, в които работим“, категоричен е говорителят на AWS.

Търсене на облачни услуги в Китай

Китайските структури също така търсят достъп до облачните услуги на Microsoft. През април Sichuan University заявява в тръжен документ, че изгражда генеративна платформа за изкуствен интелект и закупува 40 млн. токена за Microsoft Azure OpenAI, за да подпомогне изпълнението на този проект. Документът показва, че те са доставени от Sichuan Province Xuedong Technology Co Ltd.

Съчуан не са отговорили на исканията за коментар относно покупката.

OpenAI заяви в изявление, че нейните собствени услуги не се поддържат в Китай и че Azure OpenAI работи съгласно политиките на Microsoft. Тя не коментира търговете.

Suzhou Institute of Advanced Research към University of Science and Technology of China (USTC) в Суджоу пък е поискал през март да наеме 500 облачни сървъра, всеки от които се захранва от осем чипа Nvidia A100, за неуточнена цел. Търгът е бил изпълнен от Hefei Advanced Computing Center Operation Management Co Ltd.

През май USTC беше добавена към списъка на САЩ за контрол на износа, известен като „Списък на субектите“, заради придобиване на американска технология за квантови изчисления, която може да помогне на армията на страната и да участва в разработването на ядрената ѝ програма.

Отвъд ограничените чипове за AI

Според публични публикации, оферти и маркетингови материали, Amazon е предложилa на китайски организации достъп не само до усъвършенствани чипове за изкуствен интелект, но и до усъвършенствани AI модели като Claude на Anthropic, до които те нямат достъп по друг начин.

„Bedrock предоставя селекция от водещи LLM, включително известни модели със затворен код, като Claude 3 на Anthropic“, посочва Чу Руисонг, президент на AWS Greater China, на конференция на тема генеративен AI в Шанхай през май, позовавайки се на своята облачна платформа.

В различни публикации на китайски език за разработчици и клиенти на AWS Amazon подчертава възможността да се изпробват „модели на AI от световна класа“ и споменаwa китайската компания за игри Source Technology като един от своите клиенти, използващи Claude.

Според двама бивши ръководители на компанията Amazon разполага със специализирани екипи за продажби, които обслужват китайски клиенти в страната и в чужбина.