Наследницата на Walmart Алис Уолтън е носителка на титлата най-богата жена в света, изпреварвайки Франсоаз Бетенкур Майерс, според доклад на Business Insider. Нетното ѝ състояние е нараснало до над 95 млрд. долара, благодарение на забележителното 44% поскъпване на акциите на Walmart през тази година, което е добавило 25 млрд. долара към богатството ѝ.

Ако състоянието ѝ продължи да нараства и надхвърли прага от 100 млрд. долара, тя ще се присъедини към групата на сантимилиардерите, в която влизат Илон Мъск, Бил Гейтс и Уорън Бъфет.

За разлика от тях Франсоаз Бетенкур Майерс, наследница на козметичната империя L'Oreal, отбелязва значителен спад в нетното си състояние, като през тази година е загубила 10 млрд. долара. Сегашното ѝ богатство възлиза на 90 млрд. долара, което е по-малко от предишния връх. Този спад до голяма степен се дължи на 13% спад в цената на акциите на L'Oreal от началото на годината, което подчертава непредсказуемостта на световните пазари.

В края на миналата година, когато Бетенкур-Мейерс струваше 100 млрд. долара, а Уолтън - 70 млрд. долара, ситуацията беше различна.

Според Индекса на милиардерите на Bloomberg Майерс заема 19-то място, а Алис Уолтън си осигурява 18-та позиция, следвана плътно от братята си Джим (16-то място) и Роб (17), с нетно състояние от 98 млрд. и 96 млрд. долара. Наследниците притежават по около 11% от акциите на Walmart и заедно са натрупали над 15 млрд. долара от продажби на акции и дивиденти с течение на времето, по оценка на Bloomberg.

Междувременно Майерс притежава значителен дял от 35% в L'Oréal, най-голямата козметична компания в света, която може да се похвали с портфолио от известни марки като Garnier и Maybelline. Тя наследява този значителен дял от майка си, Лилиан Бетенкур, която почина през 2017 г., оставяйки след себе си козметична империя, която е била в семейството им от поколения.

Двете жени са сред няколкото наследнички близо до върха на списъка на Bloomberg, включително Жаклин Баджър Марс и Абигейл Джонсън, чиито дядовци основават съответно Mars и Fidelity Investments.

Алис Уолтън

74-годишната Уолтън започва кариерата си като анализатор на акции и финансов мениджър във First Commerce Corporation и Arvest Bank Group. След това преминава към брокерска дейност в EF Hutton, преди да създаде Llama Company през 1988 г., където работи като президент, председател и главен изпълнителен директор.

Тя наследява значителна част от състоянието на Walmart на баща си, след като той умира през 1992 г. Сега обаче Уолтън се фокусира предимно върху кураторството на изкуство, вместо да работи за веригата подобно на братята си Роб и Джим. През 2011 г. тя открива Музея на американското изкуство „Crystal Bridges“ в родния си град Бентънвил, Арканзас.