Главният изпълнителен директор на Telegram Павел Дуров беше освободен от полицейския арест в Париж след четиридневен разпит по обвинения за незаконни дейности в приложението.

Според прокуратурата, роденият в Русия технологичен предприемач ще бъде изправен пред френски съд с оглед на евентуално повдигане на обвинение.

„Съдия-следовател прекрати полицейското задържане на Павел Дуров и ще го изправи пред съда за първо явяване и евентуално повдигане на обвинение“, се казва в изявление на магистратите, съобщи Euronews.

Дуров беше задържан в събота на летище Льо Бурже край Париж след започнало миналия месец разследване, включващо 12 предполагаеми криминални нарушения.

Те включват твърдения, че платформата се използва за продажба на материали със сексуално насилие над деца и трафик на наркотици, измами, сделки на организираната престъпност и отказ на Telegram да споделя информация или документи с разследващите, когато това се изисква по закон.

Ако на Дуров бъде повдигнато обвинение, рискът да избяга ще бъде фактор, който съдиите ще трябва да включат в преценката си за евентуално предварително задържане, съгласно френското законодателство.

Арестът във Франция предизвика възмущение в Русия, като някои правителствени служители го нарекоха политически мотивиран и доказателство за двойния стандарт на Запада по отношение на свободата на словото.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази надежда, че Павел Дуров „има всички необходими възможности за своята правна защита“ и добави, че Москва е „готова да предостави цялата необходима помощ и подкрепа“ на изпълнителния директор на Telegram като руски гражданин. „Но ситуацията се усложнява от факта, че той е и гражданин на Франция“, допълни Песков.

В Иран, където Telegram се използва широко, въпреки че е официално забранен след години на протести, оспорващи шиитската теокрация в страната, арестът на Дуров доведе до коментар от върховния лидер на Ислямската република.

Аятолах Али Хаменей похвали Франция за това, че е „строга“ към онези, които „нарушават вашето управление“ на интернет.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че арестът не е политически ход, а част от независимо разследване.

Той написа в X, че страната му „е дълбоко ангажирана“ със свободата на изразяване, но „свободите се поддържат в правна рамка, както в социалните медии, така и в реалния живот, за да се защитят гражданите и да се спазват техните основни права“.

В изявление след ареста на Дуров, Telegram заяви, че спазва законите на ЕС, а модерацията ѝ е „в рамките на индустриалните стандарти и постоянно се подобрява“.

„Почти един милиард потребители в световен мащаб използват Telegram като средство за комуникация и като източник на важна информация. Очакваме бързо разрешаване на тази ситуация. Telegram е с всички вас“.

Дуров има и гражданство от ОАЕ, където е базирана Telegram.

Министерството на външните работи на ОАЕ заяви, че „следи отблизо случая“ и е поискало от Франция да предостави на Павел Дуров „всички необходими консулски услуги по спешен начин“.