Когато основателят на Telegram Павел Дуров беше арестуван късно в събота на летище край Париж, обвинен в съучастие в незаконно поведение онлайн и отказ да разкрие информация на властите, в негова защита скочиха десни американски политически фигури, сред които Тъкър Карлсън, Илон Мъск и Марджъри Тейлър-Грийн.

Левите групи за граждански свободи също застанаха на страната на Telegram - донякъде.

Арестът хвърля светлина върху объркания глобален статут на приложението за съобщения, чийто широк обхват и ангажимент към свободата на словото му спечелиха ротация на приятели и врагове на политическата сцена и чиято многонационална структура повдига трудни въпроси за прилагането на цифровите правила в ерата на социалните медии, пише Politico.

Откакто Дуров основа Telegram преди повече от десетилетие, мистериозният руски предприемач се превърна в главен герой в развиващата се глобална война за това колко отворена трябва да бъде онлайн комуникацията.

Твърди се, че 950-те милиона потребители на Telegram са разпръснати по целия свят, което му придава силата на социална платформа. Но за разлика от основните приложения, то отказва да сваля публикации, които нарушават местните ограничения върху словото, или да разкрива данни за своите потребители на което и да е правителство.

Това го превърна в любимец на групите за защита на цифровите права, като Access Now, които подкрепиха приложението в борбата му с авторитарните режими в Иран, Мианмар и другаде - включително в Русия, където дисидентите използват криптираните съобщения на мрежата, за да обсъждат войната в Украйна.

Но това също така означава, че потребителите могат да разпространяват дезинформация и да практикуват незаконни дейности, без компанията да ги преследва активно.

Именно последното изглежда е довело до проблеми с основателя. Дуров беше арестуван като част от по-голямо съдебно разследване, започнато от отдела за киберпрестъпления към парижката прокуратура на 8 юли. Обвиненията включват редица престъпления, включително измама, пране на пари и разпространение на материали със сексуално насилие над деца.

Telegram заяви в своя публикация, че спазва всички европейски закони и нито платформата, нито нейният основател могат да бъдат обвинени за онлайн злоупотреби.

Липсата на модериране в Telegram е в унисон с идеалите на Мъск, най-богатия човек в света и собственик на X, и други критици от политическата десница, които твърдят, че социалните мрежи са се сближили твърде много с правителствата - и че прилагането на правилата срещу вредни изказвания е равносилно на държавно санкционирана цензура.

Рисковият капиталист и спонсор на Тръмп Дейвид Сакс задава важен въпрос в X: „Омръзна ли ви да повтарям, че бях прав“?“, цитирайки своя предишна прогноза, че Telegram ще бъде обект на правителствени действия, подобни на принудителната продажба на TikTok от САЩ.

Мъск стигна още по-далеч в играта на прогнози: „POV: В Европа е 2030 г. и ви екзекутират за това, че сте харесали меме“, пише той в платформата си, като препубликува новината за ареста на Дуров.

В авторитарните страни отказът на Telegram да се модерира му спечели известно уважение и от страна на левите групи на гражданското общество - дори и да признават недостатъците на платформата.

„Гражданското общество има сложни отношения с Telegram през годините“, казва Наталия Крапива, старши юридически съветник в Access Now.

„Защитавахме Telegram и нейните потребители срещу опитите на авторитарните режими да блокират и принудят платформата да предостави ключове за криптиране, но също така алармирахме за липсата на политики за правата на човека, надежден канал за комуникация и средства за защита на потребителите.“

“Telegram се проваля по повечето мерки за корпоративна отговорност, включително прозрачност и отчетност“, добавя тя.

Географският отпечатък на платформата е разтеглив и труден за определяне, като се съобщава, че сървърите за данни са разположени по целия свят, макар че точното им местоположение остава скрито. Самият Дуров се мести в Дубай през 2017 г., взимайки със себе си екипа за разработка на платформата. Според персонала Telegram продължава да е със седалище в Дубай, където местните ИТ разпоредби са по-благоприятни от тези в други държави, в които са опитвали преди.

Естеството на операциите на Telegram прави особено трудно за властите от която и да е държава да установят основния екип за разработка на платформата или да получат достъп до данни за нейните потребители и операции.

Дуров - най-видимият член на компанията- коментира в Telegram, че има едновременно френско и руско гражданство. В крайна сметка следователи от френския митнически отдел арестуваха Дуров на летище Париж Бурже в събота вечерта.

Не е ясно дали правителството на САЩ оказва съдействие на френските си колеги в разследването.

Крис Кребс, бивш директор на Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност, казва пред Politico, че „няма как да има легитимна защита на платформа, която позволява материали със сексуално насилие над деца, които според изследователите дори са били търгувани в частни канали на Telegram”.

„В либералните демокрации създаваме закони и има някои неща, които, разбира се, не са допустими. Има ограничения, които правителствата могат да въведат, и френското е предприело действия тук. Чудя се защо той се е чувствал комфортно да отиде в Париж, като се има предвид някои от проверките там.“