Френските власти са издали заповеди за арест на главния изпълнителен директор на Telegram Павел Дуров и неговия брат и съосновател на платформата – Николай, още през март.

Това става ясно от френски административен документ, видян ексклузивно от Politico. По-рано беше съобщено, че разследването е започнало през юли, припомня изданието.

Документът показва, че френското разследване е било по-широко и е започнало месеци по-рано. Поводът за него е отказ на Telegram да сътрудничи на властите в разследване за сексуално насилие над деца.

Павел Дуров беше арестуван в събота вечер от френската полиция на парижкото летище Льо Бурже, след като граничните служители предупреждават съдебните власти, че пристига с частния си самолет от Азербайджан.

Заповедта за арест е издадена, след като платформата не е дала „никакъв отговор“ на по-ранно съдебно искане за установяване на самоличността на потребител на Telegram, според документа, който е споделен с Politico от източник, пряко ангажиран със случая. В документа се подчертава и „почти несъществуващото сътрудничество на Telegram“ с френските и европейските власти по други дела.

Заповедите за арест на Павел и брат му Николай, са издадени на 25 март по обвинения, включващи „съучастие в притежаването, разпространението, предлагането или предоставянето на порнографски изображения на непълнолетни, в организирана група“.

Те са издадени след разследване под прикритие в Telegram, ръководено от отдела за киберпрестъпност на парижката прокуратура, по време на което заподозреният е обсъждал подмамването на непълнолетни момичета да изпращат „собственоръчно създадена детска порнография“, а след това да заплашват, че ще я публикуват в социалните медии.

Според документа заподозреният коментирал пред разследващите под прикритие, че е изнасилил малко дете.

Освен че се подчертава липсата на сътрудничество на Telegram с властите, в обосновката на заповедите за арест на братя Дурови се посочва използването на платформата „от множество престъпни групи“. Няма предположения, че някой от братята е бил пряко замесен в незаконните дейности, посочени в разследването.

Адвокатът на Павел Дуров отказа да коментира разследването.

Вицепрезидентът на Telegram Иля Перекопски също е споменат в резюмето на делото, въпреки че в документа не се посочва дали за него е издадена заповед.

Прокуратурата отказва да коментира заповедите срещу Дурови, тъй като разследването е секретно. Те все пак заявиха, че „различните престъпления, извършени чрез Telegram, дали основание за започване на разследване от отдела за киберпрестъпления на парижката прокуратура, включват престъпления, свързани с детска порнография (наред с други)“.

„На този етап единственото лице, което се разпитва по това дело, е Павел Дуров“, добавиха от прокуратурата.

Настоящото местонахождение на Николай Дуров е неизвестно.

В неделя след ареста на главния изпълнителен директор, платформата Telegram отхвърли всякакви предположения за нарушения, като заяви, че спазва всички закони на ЕС и че основателят ѝ „няма какво да крие“ и нито платформата, нито той могат да бъдат обвинявани за злоупотреба с онлайн услугата, припомня Politico.

Роденият в Русия технологичен магнат, който има руско, френско и дубайско гражданство, основава Telegram през 2013 г.

Оттогава платформата се разраства до близо един милиард потребители в световен мащаб и се превръща в изключително важен инструмент за съобщения между политически дисиденти, генерали на бойното поле и гангстери. Telegram принципно отказва да сваля постове, които нарушават местните ограничения върху словото, или да разкрива данни за потребителите си на което и да е правителство.

Кремъл, който има бурни отношения с Дуров, във вторник предупреди Франция, че е по-добре да има солидни доказателства срещу основателя на Telegram. Френският президент Еманюел Макрон настоя, че френското правителство не е замесено в ареста на Дуров.

Руските държавни медии съобщиха, че Москва възнамерява да поиска консулски достъп.

Дипломатическата служба на Обединените арабски емирства от своя страна е поискала консулски достъп до Дуров, който живее в Дубай. Според запознат източник, той е отказал помощта на ОАЕ.

Потърсена от Politico за коментар, парижката прокуратура заяви, че „всяко лице с чуждо гражданство, задържано от полицията, има право да се свърже с консулските власти на своята страна“ - без да уточнява дали Дуров е отправил такова искане.

Разпитът на Дуров беше удължен до максималната му продължителност от 96 часа и трябва да приключи днес, след което на изпълнителния директор на Telegram може да бъде повдигнато обвинение или да бъде освободен.

Арестът на Дуров доведе до осъждане от страна на защитници на свободата на словото от цял свят, включително предприемача милиардер Илон Мъск, допълва Politico.