Британският паунд потенциално може да се превърне в една от най-силните валути в световен мащаб през тази година, тъй като Обединеното кралство отбеляза силен икономически растеж. Според няколко големи американски инвестиционни банки новото лейбъристко правителство, избрано в началото на юли и оглавявано от министър-председателя Киър Стамър, също е допринесло за успокояването на чуждестранните инвеститори.

Валутните стратези на Bank of America смятат, че до края на 2025 г. британският паунд вероятно ще достигне $1,41 спрямо долара. Това ще бъде четиригодишен връх, ако се случи. До края на тази година също се очаква паундът да се повиши до $1,35 спрямо долара, което би било двугодишен връх.

Валутната двойка британски паунд/долар вече е нараснала с 3,19% през тази година, като през последните три месеца е напреднала с 2,56%. Тя достигна и две и половина годишен връх от $1,32 на 27 август.

„Бягството на паунда е до голяма степен отскок от дългия период на слабо представяне в годините след Брекзит”, казва пред Euronews Кайл Чапман, анализатор на валутните пазари в Ballinger Group.

„Съвкупност от фактори ускори поскъпването на стерлинга през тази година: Английската централна банка, която последователно е склонна към ястребови настроения, по-стабилната политика, очертаващото се предимство на растежа спрямо еврозоната и по-широкото подобряване на настроенията в Обединеното кралство.

„Има основания да се смята, че стерлингът може да запази първото място в Г10 тази година. Йената и валутите с високи залози (напр. NOK, SEK, AUD) вероятно ще имат по-добра инерция през последните няколко месеца на годината, особено ако нормализирането на лихвените проценти продължи да стимулира структурния спад на долара, но паундът вече е отворил достатъчно силна разлика, за да се задържи начело.

„Смятам, че GBP/EUR е добра двойка за изразяване на бичия възглед за паунда, като икономиката на Обединеното кралство вероятно ще запази предимството си по отношение на растежа в близко бъдеще, което би трябвало да застраши и по-бързото намаляване на лихвите от страна на ЕЦБ.“

Един от основните двигатели на поскъпването на паунда в момента е, че Английската централна банка продължава да поддържа по-предпазлива позиция и не бърза с намаляването на лихвените проценти. От друга страна, други големи централни банки, като ЕЦБ, намаляват лихвените проценти сравнително по-бързо.

По-високите такси по заемите обикновено привличат повече чуждестранни инвестиции и стимулират икономическия растеж в държавата по произход, тъй като инвеститорите очакват да получат възвръщаемост в по-силна валута.

Очаква се Федералният резерв на САЩ да обяви поне още три намаления на лихвените проценти, докато ЕЦБ вероятно ще предприеме още две до края на 2024 г. За сравнение, очаква се Английската централна банка да понижи лихвените проценти само още веднъж до края на тази година.

Други фактори, като първият бюджет на лейбъристите на 30 октомври, също вероятно ще повишат стойността на британските активи и ще привлекат интереса на инвеститорите, особено ако правителството успее да изпълни мерките, заложени в бюджета, и да укрепи фискалната система на Обединеното кралство

Добрите резултати на частния сектор също допринесоха за по-силния паунд. Goldman Sachs коментира, че „стабилните данни за активността би трябвало да помогнат за разсейване на прекалено негативните възгледи за Обединеното кралство и в крайна сметка да запазят перспективите на Английската централна банка в относително съответствие с тези на другите банки, като по този начин укрепят стерлинга.

„Фискалната политика ще се фокусира с наближаването на бюджетното изявление в края на октомври, но ако новото правителство успее да намери тесния път между постигането на публични инвестиции и фискалната надеждност, местните активи на Обединеното кралство могат да продължат да бъдат добре подкрепени.“