Шведският производител на камиони Volvo Trucks ще пусне вариант за дълги разстояния на своя модел FH Electric, способен да измине до 600 км с едно зареждане, съобщава Reuters.

Новият модел, който се очаква да излезе на пазара през втората половина на 2025 г., обслужва клиентите, изискващи по-дълги разстояния с едно зареждане, увеличавайки максимално пространството на батерията, като същевременно подобрява софтуера на камиона.

Volvo Trucks, който е световен лидер в производството на електрически камиони, заяви, че ще използва технология за електронна ос, която комбинира мотор и скоростна кутия в едно цяло, увеличавайки капацитета на батерията.

Ян Йелмгрен, старши вицепрезидент и ръководител на продуктовото управление и качеството на Volvo Trucks, заяви, че компанията ускорява своите екологични инвестиции, но по-нататъшните действия от страна на политиците ще бъдат от решаващо значение за по-широкото приемане на превозни средства с нулеви емисии.

Пазарът на тежкотоварни камиони в Европа се очаква да се забави тази година след три години на голямо търсене, което миналата година доведе до най-високите нива на доставка от над 15 години, тъй като прекъсванията на веригата за доставки намаляха.

Освен това електромобилите губят пазарен дял в Европа поради непоследователни зелени политики и липса на достатъчно политически субсидии.

Към миналата година електрическите камиони все още бяха значително по-скъпи от тези с дизелови двигатели, като цените варираха от 250 000 до 400 000 евро.

Миналия месец Volvo Trucks обяви, че е избрала Монтерей в Мексико, където компанията ще изгради новия си северноамерикански завод за камиони на стойност от 700 милиона долара, който трябва да започне дейност през 2026 г.

Йелмгрен заяви, че заводът в Монтерей ще играе решаваща роля в подкрепата на стратегията за растеж в Северна Америка, като осигури индустриалния капацитет, необходим за посрещане на нарастващото търсене.

За сравнение електрическите камиони Semi на американския производител на Tesla може да измине до около 800 километра с едно зареждане.