Платформата Telegram се извини на южнокорейските власти за споделянето на дийпфейк порнографски материали в нейното приложение за съобщения.

Това се случва няколко дни след като южнокорейската полиция съобщи, че е започнала разследване на Telegram за „подстрекателство“ към разпространението на такива изображения.

През последните седмици беше установено, че в голям брой чатове на Telegram – много от тях управлявани от тийнейджъри, се създават „дълбоки фалшификати“ със сексуално съдържание, като се използват подправени снимки на млади жени. Властите твърдят, че оттогава Telegram е премахнал подобни видеоклипове, пише BBC.

В изявление до южнокорейската Комисия за комуникационни стандарти (KCSC) Telegram заяви, че ситуацията е „неудачна“, и добави, че „се извинява, ако е имало елемент на недоразумение“.

Платформата потвърди, че е свалила 25 такива видеоклипа по искане на KCSC, и предложи имейл адрес, предназначен за бъдеща комуникация с регулатора.

KCSC определи подхода като „много далновиден“ и заяви, че Telegram е „признал сериозността“ на ситуацията.

Дълбоките фалшификати се генерират с помощта на изкуствен интелект и често съчетават лицето на истински човек с фалшиво тяло. Скалндалът с този вид съдържание предизвика възмущение в Южна Корея, след като медиите разкриха, че полицията разследва порнографски групи за дийпфейк в два от големите университети в страната.

По-късно стана ясно, че през последните дни полицията е получила 118 сигнала за такива видеоклипове. Миналата седмица полицията са разпитани 7 заподозрени, шестима от които тийнейджъри. Чат групите са били свързани с отделни училища и университети. Много от жертвите са ученици и учители, познати на извършителите.

В Южна Корея лицата, признати за виновни в създаването на дийпфейк със сексуално съдържание, могат да бъдат лишени от свобода до пет години и да бъдат глобени с до 50 милиона вона (37 500 долара), допълва BBC.

Миналия вторник южнокорейският президент Юн Сук Йол инструктира властите да „разследват задълбочено и да се справят с тези дигитални сексуални престъпления, за да ги изкоренят“. Активисти за правата на жените обвиниха южнокорейските власти, че са допуснали извършването на сексуални посегателства в Telegram.

През 2019 г. беше установено, че група в Южна Корея е използвала приложението, за да изнудва десетки жени и деца да заснемат порнографско съдържание. Лидерът ѝ беше осъден на 42 години затвор.

Разкритията последваха ареста на основателя Telegram Павел Дуров в Париж по обвинения, че в приложението се извършва разпространение на детска порнография, трафик на наркотици и измами.

Срещу Дуров бяха повдигнати обвинения и беше освободен срещу гаранция от 5 млн. евро, но без право да напуска територията на Франция.