Късно в сряда френските власти връчиха на главния изпълнителен директор на Telegram Павел Дуров предварителни обвинения за допускане на предполагаема престъпна дейност в неговото приложение за съобщения.

Съдът постанови да плати гаранция от 5 млн. евро, която той вече е внесъл. Ще бъде поставен под съдебен надзор и ще трябва да се явява в полицейски участък два пъти седмично.

В изявлението на Парижката прокуратура се казва, че Дуров е обвинен по всички обвинения, разкрити по-рано от разследващите.

Властите му забраниха официално и да напуска Франция.

Освен на Русия и Франция, Дуров е гражданин и на Обединените арабски емирства и на карибската островна държава Сейнт Китс и Невис.

Съоснователят на приложението беше задържан в събота на летище Льо Бурже край Париж в рамките на мащабно съдебно разследване, припомня Euronews.

Обвиненията срещу родения в Русия предприемач включват това, че платформата му се използва за материали със сексуално насилие с деца и трафик на наркотици, както и че отказва да сподели информация или документи с разследващите, когато това се изисква по закон.

Първото предварително обвинение е за „съучастие в управлението на онлайн платформа, позволяваща незаконни транзакции от организирана група“ – престъпление, което може да доведе до присъда до 10 години затвор и глоба от 500 000 евро, съобщиха от прокуратурата.

Във Франция започването на официално разследване не означава, че лицето е виновно или че непременно трябва да бъде съдено, но показва, че съдиите смятат, че има достатъчно основания за започване на разследване, уточнява BBC.

Адвокатът на Дуров, Давид-Оливие Камински, заяви, че Telegram спазва във всяко отношение европейските дигитални разпоредби и се модерира по същите стандарти като другите социални мрежи. Добави, че е „абсурдно“ да се предполага, че клиентът му може да бъде замесен „в престъпни действия, които не го засягат нито пряко, нито косвено“.

Безпрецедентно е собственик на платформа за социални медии да бъде арестуван заради начина, по който се използва тази платформа, и това разпали ожесточен дебат в интернет за свободата на словото и отговорността, смят адвокатът, цитиран от BBC.

От Telegram не бяха открити за коментар от CNBC след официалните обвинения.

В предишно изявление, публикувано в X по-рано тази седмица, Telegram заяви, че спазва законите на ЕС и че главният изпълнителен директор „няма какво да крие“, като добави, че „е абсурдно да се твърди, че платформата или нейният собственик са отговорни за злоупотребата с тази платформа.

Собственикът на X Илон Мъск също защити Дуров, като заяви, че умереност е „пропагандна дума“ за цензура. Той призова за освобождаването му от ареста.

Крис Павловски, основател на противоречиво приложение за споделяне на видеоклипове Rumble, заяви, че е напуснал Европа след задържането на Дуров.

Френският президент Еманюел Макрон заяви по-рано тази седмица, че Франция е дълбоко ангажирана със свободата на изразяване и че решението за задържането на Дуров „по никакъв начин не е... политическо“.

Огромни групи от до 200 000 души могат да споделят и коментират информация и съдържание в Telegram – за сравнение, WhatsApp, ограничава максималния размер на групата си до малко над 1000 души.

Въпреки че съобщенията в Telegram могат да бъдат криптирани, което означава, че само изпращачът и получателят могат да ги видят, това не е активирано по подразбиране и трябва да се настрои за частни чатове.

Telegram е една от най-големите платформи за социални медии. Тя е създадена през 2013 г. и е особено популярна в Русия, Украйна и други държави от бившия Съветски съюз, както и в Иран. Към момента е базирана в Дубай.

В сряда BBC разкри, че платформата с над 950 милиона регистрирани потребители многократно е отказвала да се присъедини към международни програми, насочени към откриване и премахване на материали, съдържащи насилие над деца в интернет.