Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен изрази раздразнението си, след като държавите членки подкопаха усилията ѝ да осигури балансиран по пол „колегиум“ от нови еврокомисари, натоварени да ръководят работата на мощния изпълнителен орган на ЕС в следващите 5 години.

В писмо до държавните и правителствените ръководители през юли ръководителят на Комисията изрично поиска две кандидатури – мъж и жена за поста европейски комисар.

Само една държава членка – България, се е съобразила с това искане, което няма правна тежест, отбелязва Euronews.

Пълният списък с кандидатите, предложени за еврокомисари в новия състав на ръководния орган на ЕС, може да видите представени от Politico тук.

„През целия си политически живот съм се борила жените да имат достъп до ръководни длъжности“, заяви Фон дер Лайен в сряда в Брюксел. „И опитът ми показва, че ако не поискаш, не го получаваш. Това не идва естествено“, продължи тя. „Ето защо изпратих писмото си. Защото, ако не бях изпратила това писмо, нямаше да има кукичка да се разгледа темата за многообразието.“

Фон дер Лайен осъди липсата на жени кандидати, като заяви, че само четири държави - Испания, Швеция, Финландия и Хърватия първоначално са предложили жени.

Бившият министър-председател на Естония Кая Калас беше номинирана за ролята на върховен представител по въпросите на външните работи от лидерите на ЕС в края на юни.

„Ако не бях изпратила това писмо, какъв щеше да бъде случаят? Първоначалните предложения, ако погледнете имената, освен върховния представител и мен, председателя, за 25-те държави членки, които след това номинират, щяха да бъдат четири жени и 21 мъже“, продължи Фон дер Лайен. „Така че без писмото и обсъждането, това щеше да е следващият колегиум, затова си заслужава абсолютно всичко“.

Според нея, усилията ѝ са били от решаващо значение за осигуряването на женски номинации от Белгия, Португалия, България, а също и от Румъния, която в понеделник смени мъжката си кандидатура за поста.

Дипломатически източници съобщиха на Euronews, че Фон дер Лайен се е опитала да убеди и други малки държави членки, включително Словения и Малта, да оттеглят своите кандидати мъже и да ги заменят с жени. Във вторник словенското правителство заяви, че няма да оттегли първоначалното си предложение - Томаж Весел.

Нито той, нито номинираният от Малта Глен Микалеф имат опит в правителството или на висши дипломатически длъжности. Но днес Фон дер Лайен настоя още, че ще постави компетентността и съответния опит като задължително условие за присъединяване към нейния екип.

„Първият критерий е компетентността. Комисията се нуждае от компетентност, а компетентност означава политически опит на високо ниво, опит в изпълнителната власт - например бивши министър-председатели или бивши министри или заместник-министри, или поне висш дипломатически опит или работа на високо ниво в европейските институции“, обясни тя и допълни. „Това е от решаващо значение и е първото и най-важно.“

Фон дер Лайен също така призна, че в някои случаи кандидатите мъже, представени от държавите от ЕС, са по-компетентни от алтернативата на дамите, но в други случаи е „обратното“.

В момента председателят на ЕК провежда интервюта с кандидатите и очаква да потвърди разпределението на портфейлите до 19 септември. Всички кандидати трябва да преминат през изслушване пред съответните комисии в Европейския парламент и през потвърждаване на ролята, преди да заемат поста.