Роденият в Колумбия френски дизайнер Хайдер Акерман е новият творчески директор на американската луксозна модна къща Tom Ford. Той ще отговаря за всички области на бизнеса: от мъжки и дамски облекла до аксесоари.

Дизайнерът поема поста след изненадващото напускане на Питър Хоукингс през лятото, съобщава Euronews. Той напусна модната къща след едва два сезона.

На ръководната позиция беше назначен заради оттеглянето на самия Том Форд през април 2023 г. след сделката с Estée Lauder за 2,8 млрд. долара (2,53 млрд. евро) в края на 2022 г. Хоукингс работеше за Tom Ford от самото начало на компанията.

Акерман, който наскоро си сътрудничи с Canada Goose и Jean Paul Gaultier, е известен най-вече с работата си в едноименната марка, както и с авангардния подход към дизайна.

Негова дългогодишна муза е британската актриса Тилда Суинтън, а дизайните му са любими на звезди от Холивуд, включително Тимъти Шаламе и Кайли Дженър.

Том Форд няма да дефилира по време на предстоящата седмица на модата S/S 2025, която започва в Ню Йорк този петък, а Акерман ще дебютира по време на ревютата A/W 2025 през февруари.

В новата си роля дизайнерът ще бъде базиран в Париж и ще бъде подчинен директно на Гийом Йезел, президент и главен изпълнителен директор на Tom Ford, отговарящ за развитието на луксозния бизнес в Estée Lauder Companies.

„С огромна гордост ще се стремя да почитам наследството на Том Форд - човек, на когото се възхищавам и когото изключително уважавам“, заяви Акерман относно новата си ръководна позиция в луксзната модна къща.

На свой ред Том Форд сподели вълнението си от присъединяването на дизайнера към марката.

„Отдавна съм голям почитател на работата на Хайдер. Намирам както дамските, така и мъжките му облекла за еднакво завладяващи“, споделя той.

„Той е невероятен колорист, но преди всичко е модерен. Имаме много общи исторически препратки и не мога да не се радвам да видя какво ще направи с марката. Подозирам, че ще съм първият, който ще стане на крака, за да аплодира шоуто му през март.“