Съоснователят и главен изпълнителен директор на Reddit Стив Хъфман дължи голяма част от успеха си на навик, който придобива още през 20-те си години: да действа бързо и целенасочено.

Хъфман, който сега е на 40 години, основава печелившата компания със съквартиранта си Алексис Оханян, когато е само на 21. По това време двамата младежи са студенти в Университета на Вирджиния, разказва CNBC.

През изминалите почти две десетилетия предприемачът следва една и съща мантра „всеки ден“, признава той пред съоснователя на LinkedIn Рийд Хофман в един от епизодите на подкаста му Masters of Scale от 29 август.

„Мисълта е: „Ти не си това, което си, а това, което правиш. Така че, ако искате да бъдете някой, който работи усилено, трябва наистина да правите това усилено.“, обяснява Хъфман.

По същия начин, „ако искате да бъдете някой, който ходи на фитнес, трябва наистина да ходите. Ако искате да бъдете добър приятел, добър съпруг, добър колега, трябва наистина да правите тези неща отдадено.“

Ако следването на мантрата на Хъфман ви се струва обезсърчително, Челси Джей, коуч по кариера и лидерство, препоръчва да разделите големите си цели на малки, повтарящи се действия, докато се вкоренят в ежедневието като навици.

Например: Ако искате да получите повишение на лидерска позиция на работното си място, практикувайте активното споделяне на мнението ви по време срещи или сами предложете да поемете ръководството на проект.

Силата на малките действия се крие в способността им да създават импулс. Това помага да се премахне чувството на претоварване, което често идва при справянето с труден проект, кандидатстването за нова работа или постигането на различен професионален етап, обяснява Джей.

Тези малки победи могат дори да ви мотивират да продължите да работите още по-усилено за постигане на целите си.

„Действайки като човека, в когото искате да се превърнете, може да ви помогне да се чувствате по-уверени. Когато виждате себе си да се държи по начин, който съответства на целите ви, ще започнете да вярвате, че сте способни да ги постигнете.“, съветва коучът.

Хъфман споделя още един трик, който му е помогнал да напредне в кариерата: трансформиране на стреса в благодарност.

Това е стратегия, която той научил, когато прочел "Човекът търси смисъл" – мемоари на психиатъра Виктор Франкъл, описващи преживяванията му като затворник в нацистките лагери по време на Втората световна война.

„Това, което тази книга преобърна в мен, е познанието, че стресът, който изпитвам, е резултат от работата, която върша и която имам, което всъщност е привилегия“, казва той, като допълва: „Да, имам работата на мечтите си и тя е трудна. Но, ако нямах този стрес, каква е алтернативата? Щеше да ми е скучно.“

Адаптирането на този начин на мислене е помогнало на Хъфман да се чувства „много по-малко стресиран“ и да се възстановява по-бързо от неизбежните предизвикателства, които идват с управлението на водеща компания като Reddit, допълва той.