Дебатите за това каква роля трябва да играят GLP-1 лекарствата при лечението на деца, които се борят с наднорменото тегло още в началното училище, стигат до ново заключение.

Изследователи установяват, че продуктът на Novo Nordisk за борба със затлъстяването може да бъде безопасно и ефективно за деца на възраст до 6 години.

Според учените лираглутид, GLP-1 медикамент, продаван от Novo като лекарството за отслабване Saxenda и за лечение на диабет Victoza, е довел до средно намаление на индекса на телесна маса с 5,8% сред деца на възраст от 6 до 11 години.

Пациентите са приемали лекарствата в продължение на малко повече от година в рамките на късен етап на клинично изпитване, пише MarketWatch.

Проучването установява, че участниците в експеримента, които са приемали плацебо, са имали средно увеличение на индекса на телесната маса с 1,6%. Както се очаква сред подрастващите деца, и двете изследвани групи наддават тегло по време на пробния период.

Децата, приемащи лираглутид, са наддали средно 1,6% от телесното си тегло, докато тези, приемащи плацебо, са качили 10%.

„Резултатите дават значителни надежди на децата, живеещи със затлъстяване“, пише в изявление Клаудия Фокс, водещ автор на изследването и съдиректор на Центъра за педиатрична медицина на затлъстяването към Медицинския университет в Минесота.

„Досега децата не са имали почти никакви възможности за лечение на затлъстяването. Казвали са им да се стараят повече с диета и упражнения.“

Разпространението на затлъстяването сред децата в САЩ на възраст от 6 до 11 години е нараснало през последните няколко десетилетия - от 15,8% в началото на хилядолетието до почти 20%.

Наднорменото тегло често се запазва и в зряла възраст и е свързано със сериозни усложнения, включително диабет тип 2 и някои видове рак.

Но дори когато възрастните и техните лекари бързо възприеха по-новите медикаменти за лечение, все още няма ясен консенсус за това каква роля трябва да играят тези продукти при по-малките деца.

Миналата година Американската академия по педиатрия издаде насоки, в които се казва, че няма достатъчно доказателства, за да се препоръчат медикаментите за лечение на затлъстяването при деца под 12 години. Понастоящем Saxenda е одобрена от Агенцията по храните и лекарствата за деца на 12 и повече години, които имат висок индекс на телесна маса.

А при някои деца промените в начина на живот, като например корекции в диетата и физическата активност, могат да доведат до значителна промяна, каза Фокс на брифинг във вторник.

„Трябва да бъдем предпазливи и да не предполагаме, че тези лекарства са подходящи за всяко дете“, коментира тя.

Но при децата с по-тежки форми на затлъстяване, „не се наблюдават адекватни резултати само с промяна на начина на живот“.

Всички участници в новото проучване, което е финансирано от Novo Nordisk, са получили и консултации, насърчаващи спазването на здравословен хранителен режим и редовни физически упражнения. Изследователите също така установяват, че при непълнолетните участници, приемащи лираглутид, се наблюдава по-голямо подобрение на диастолното кръвно налягане и кръвната захар.

Над 12% от децата, приемащи медикамента, обаче са имали сериозни странични ефекти, в сравнение със 7,7% от тези, изпитвани с плацебо. Както е наблюдавано при възрастните при използване GLP-1 лекарства, повечето от тези негативни ефекти са били стомашно-чревни.

Сред децата, приемащи лираглутид, 11% са спрели лечението поради странични ефекти, в сравнение с нито едно в групата на плацебо.

В проучването са участвали 82 деца и „при такава малка извадка е трудно да се каже дали има още редки странични ефекти, които биха могли да се появят“, каза Фокс пред репортери във вторник, цитирана от MarketWatch.

„Нуждаем се от много по-дългосрочни данни и много по-голям брой пациенти.“

Както и при възрастните, съществуват и опасения за това какво може да се случи, след като децата спрат да приемат лекарствата. Повишаването на теглото сред участниците в изпитването след спиране на лечението е „тревожно“, пишат изследователи от британския университет в Бирмингам в редакционна статия, публикувана и в New England Journal of Medicine.

Децата, участващи в проучването, имат възможност да започнат отново да приемат лекарството за още 56 седмици, последвани от двегодишно наблюдение след спиране на лечението, което ще помогне да се съберат по-дългосрочни данни за безопасността и ефикасността.