Пържоли, шишове, филета, шунка, скара, барбекю и бургери. Мъжете обичат да ядат месо. И това е така навсякъде по света, въпреки че любовта към яденето на големи количества храна изобщо може би е най-ясно изразена в САЩ. С традиционната висококалорийна диета, огромните порции и консумацията на големи количества преработено месо, в някакъв момент този начин на хранене се превръща проблем.

По принцип месото е полезно, защото е източник на протеини, витамини, желязо, цинк и др. В умерени количества то има положително въздействие върху човешкия организъм. Но когато с него се прекалява, започват и проблемите.

Редица научни изследвания свързват завишената консумация на преработено месо с повишен риск от рак, а тази на червеното месо – с поява на диабет. Като преработено месо се обозначава онова, което е запазено чрез опушване, осоляване, консервиране и други методи. Т.е. в тази категория попадат продукти като шунка и бекон. Червеното месо е свинско, говеждо, агнешко и козе. За такова се считат и смесените продукти, традиционно използвани за приготвяне на бургери.

И в Европа, и в САЩ институциите имат препоръки за това колко месо е полезно да се консумира. Вероятно никой няма да се изненада, че те масово не се спазват. Според данни, цитирани от The Wall Street Journal, в САЩ мъжете над 20-годишна възраст изяждат над 1.1 килограма месо седмично при около 900 кг. препоръка на здравните власти.

Жените също ядат месо, но при тях проблемът не е толкова ясно изразен. На национално ниво в Америка се отчита около 400 грама седмична консумация.

„Мъжете свързват месото със силата и мъжествеността. И особено червеното месо“, казва Роб Велзебоер. Той е изследовател в програма за мъжко здраве в Университета в Британска Колумбия и водещ автор в проучване, изследващо въпросите за консумация на месо от мъжете, публикувано преди няколко месеца в American Journal of Men’s Health.

Според него призивите да се яде по-малко месо имат обратен ефект при много от мъжете. Те, посочва Велзебоер, считат подобно ограничение като заплаха за личната им свобода.

Че мъжете свързват яденето на месо със силата не е новина за учените

Това e потвърждавано при редица изследвания.

„Тук се появява идеята, че по този начин мъжът доминира над животните“, казва социалният психолог Даниел Розенфелд от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Едно от неговите изследвания е именно за разликите в консумацията на месо от мъже и жени.

Друго проучване, проведено сред 557 мъже в Австралия и публикувано през тази година в списанието Ecology of Food and Nutrition, стига до други интересни изводи. Според тях мъже, които са по-склонни към насилие и отдават голямо значение на сексуалността си, ядат повече месо от останалите. Има и такива, които казват, че консумират, защото така се чувстват в по-добра форма.

„Тялото ми жадува червено месо“, казва 55-годишният фитнес инструктор от Ню Йорк Еди Де Ла Роса. Четири пъти седмично той яде пържоли от животни, хранени с трева, избягва преработените храни и набляга на зелето и спанака.

Преди да замине за пролетната си ваканция през тази година той изяжда дори по-големи количества. Казва, че искал да бъде „нацепен“ за плажа в Ямайка. Обяснява, че е имал повече енергия и е свалил килограми, но диетата била „скучна“ и затова отново започнал да яде и зеленчуци.

И така – какъв е проблемът с яденето на големи количества месо?

Лекари и специалисти казват, че най-опасни са т.нар. преработени продукти, т.е. пушени, консервирани и осолени. В тях обикновено има много натрий, който удължава годността им. Смята се, че натрият увеличава риска от високо кръвно, инфаркт и инсулт. Нитритите, които също се ползват при обработката, пък се свързват с риск от рак на дебелото черво. Според класификацията на Световната здравна организация преработеното месо попада в групата на канцерогенните продукти.

В пържолите и хамбургерите има големи количества наситени мазнини и холестерол, а червеното месо повишава т.нар. лош холестерол, казва д-р Уолтър К. Уилет, епидемиолог, специалист по хранене и преподавател в училището по обществено здраве „T.H. Chan“ към Харвард.

Някои проучвания свързват голямата консумация на месо и със завишения риск от диабет.

В крайна сметка всичко опира до разумния избор. Ако обичате бургери или пържоли, не е нужно да се отказвате от тях, а да ги ядете с мярка, казва Уилет. Според него по един бургер на седмица е добро начало. Важно е също да се консумират предимно непреработени храни, т.е. по-малко шунки и колбаси.

Освен това е лоша идея да спрете месото и да го заместите с храни, съдържащи много натрий или захар. Червеното месо, т.е. непреработеното вероятно е по-добрият избор, отколкото нещо пакетирано.

Но за някои мъже да откажат месото просто не е вариант. Като 53-годишния тексасец Брандън Баух. Той е фен на свинските пържоли, пилешкото и от време на време – бекон. Прави ги сам на барбекюто в градината си. Обяснението за това, че яде месо по няколк пъти седмично е:

„Така съм отгледан. И мисля, че сме създадени да ядем месо“.