България е на 42-ро място в класацията на най-добрите страни за комфортно пенсиониране на U.S. News and World Report, базирана на международно проучване сред близо 17 000 души и подгрупа от 5900 респонденти на възраст над 40 години.

От съседните ни страни най-високо е класирана Гърция (14), Турция (33), Хърватия (37) и Румъния (42). Полша (38) и Унгария (45) също са преди страната ни, когато става дума за Източна Европа.

89-те държави в класацията са класирани въз основа на различни характеристики като: достъпност; отвореност за бизнес; предприемачество; благоприятна данъчна среда; отношение; място за живот; приятен климат; зачитане на правата на собственост; добре развита система за обществено здравеопазване.

България се представя най-добре в категорията отвореност за бизнес (оценка 59,3).

За втора поредна година Швейцария е най-добрата страна за комфортно пенсиониране. Тя е на второ място по благоприятна среда за бизнеса и на трето по качество на живот. Най-голямата притегателна сила на Швейцария за пенсионерите са здравната система и ниските данъци, но тя е и сред най-скъпите страни за пенсиониране. Разходите за живот там са средно с 60,5% по-високи от тези в САЩ, а наемите са средно с 18,2% по-високи, според Numbeo. На един самотен пенсионер са му необходими до 3500 долара на месец, за да живее комфортно, а за двойка в по-големите градове на страната - 4000 долара, според Smartasset.

10-те най-добри държави за комфортно пенсиониране са:

1. Швейцария

2. Нова Зеландия

3. Португалия

4. Австралия

5. Испания

6. Канада

7. Дания

8. Нидерландия

9. Швеция

10. Люксембург

Нова Зеландия е втората най-добра страна за комфортно пенсиониране, като се е изкачила с две места спрямо миналата година. Тя е известна с природните си красоти и разнообразни пейзажи, които я правят основен декор за филмови продукции  като „Властелинът на пръстените“, „Хобит“ и много др.