ФБР заяви, че "разследва нещо, което изглежда като опит за убийство на Доналд Тръмп", след като Тайните служби откриха огън по заподозрян, забелязан близо до голф клуба на бившия президент, предават американските медии.

Рик Брадшоу, шериф на окръг Палм Бийч, каза пред репортери, че агент от Тайните служби се е насочил към мъж, който се е криел в близките храсти, след като е забелязал пушка през оградата на Trump International Golf Club в неделя следобед.

Брадшоу добави, че след това служителите на реда са намерили пушка в стил AK-47 с мерник, две раници и камера GoPro в храсталака.

Много от американските медии, позовавайки се на правоохранителните органи, съобщиха, че заподозреният, който по-късно беше задържан, е 58-годишният Райън Уесли Раут от Хавай.

Предполагаемият нападател е интервюиран от AFP в Киев в края на април 2022 г., докато участва в демонстрация в подкрепа на украинците, блокирани в пристанищния град Мариупол, пише БТА. „Путин е терорист и ние трябва да се отървем от него. Затова трябва всички по света да спрат това, което той прави, и да дойдат тук сега“, казва той тогава пред AFP.

Служители на правоприлагащите органи са посочили акаунт в социалните мрежи, за който се смята, че е свързан с Раут и в който той говори за опит да доведе чужденци в Украйна, за да се бият от името на страната, пише The Wall Street Journal.

Съдебните регистри в Северна Каролина показват, че Раут има дълга история на обвинения, вариращи от нарушения на пътя и притежание на откраднати стоки до престъпления с оръжия, добавя WSJ.

Междувременно Тръмп публикува изявление, в което казва: „НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ! Аз съм в безопасност и добре и никой не е пострадал. Слава Богу!“

Предполагаемият опит за убийство на Тръмп идва малко повече от седем седмици преди той да се изправи срещу вицепрезидента Камала Харис в ожесточена изборна битка.

Според системата за национално проучване на Financial Times, Харис води пред Тръмп с 2,1 процентни пункта.

Харис каза в неделя, че е „дълбоко разтревожена от възможния опит за убийство на бившия президент Тръмп днес“.

„Докато съберем фактите, ще бъда ясна: осъждам политическото насилие. Всички ние трябва да дадем своя принос, за да гарантираме, че този инцидент няма да доведе до повече насилие“, каза тя.

Джо Байдън заяви, че е „облекчен“, че съперникът му „е невредим“, и похвали работата на Тайните служби и федералните правоприлагащи органи, като потвърди, че „няма място за политическо насилие или каквато и да е форма на насилие в нашата страна“.

Ако се потвърди, че е опит за убийство, инцидентът във Флорида ще отбележи втория път, в който Тръмп става мишена на въоръжен мъж тази година.

През юли Тръмп беше прострелян и ранен в ухото, докато говори на предизборен митинг в Западна Пенсилвания.

Тайните служби заявиха в неделя, че са "увеличили размера на активите" след инцидента в Пенсилвания, за който агенцията беше яростно критикувана.

„Нивото на заплаха е високо“, се казва в съобщението.

Джефри Велтри, специален агент, отговарящ за полевия офис на ФБР в Маями, каза, че агенцията е разположила експерти по бомбите и разследващи екипи.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис каза в публикация в X, че щатът ще проведе собствено разследване.

Майк Джонсън, председателят на камарата на републиканците, каза, че е посетил Тръмп в Мар-а-Лаго в неделя и е благодарил на „Бог“, че е опазил бившия президент. „Нито един лидер в американската история не е издържал повече атаки, оставайки толкова силен и издръжлив. Той е неудържим“, каза Джонсън, цитиран от FT.

Чък Шумър, лидерът на мнозинството от Демократическата партия в Сената, призова „извършителят“ да бъде „преследван с пълната строгост на закона“.