Основните борсови индекси в САЩ се представиха смесено във вторник, колебаейки се между леки печалби и загуби преди очакваното днес решение на Федералния резерв за лихвените проценти.

S&P 500 нарасна леко, удължавайки печелившата си серия до седем последователни сесии, Nasdaq Composite се покачи с 0,2%, а Dow Jones Industrial Average падна с по-малко от 0,1%. S&P 500 и Dow достигнаха исторически върхове в началото на търговията във вторник, преди да върнат тези печалби следобед.

Акциите на технологичните компании с голяма капитализация бяха предимно по-високи във вторник. Microsoft завърши с 0,8% нагоре, след като компанията късно в понеделник обяви програма за обратно изкупуване на акции за 60 милиарда долара и увеличи дивидента си. Amazon, Meta Platforms, Alphabet и Apple също се повишиха. Забележително изключение беше любимата на AI инвеститорите Nvidia, която падна с 1,2%.

Intel нарасна с 2,7%, след като главният изпълнителен директор Пат Гелсингър предостави актуална информация за усилията за преструктуриране на компанията, посочвайки напредъка в съкращаването на разходите, и разкри планове за превръщане на нейния клон за производство на чипове в отделно дъщерно дружество. Компанията също така заяви, че ще произвежда чипове за Amazon и американската армия.

Инвеститорите очакват с нетърпение решението на Федералния резерв за лихвените проценти, което ще бъде представено в сряда следобед, като залозите, че централната банка може да намали с половин процентен пункт нарастват.

Във вторник следобед трейдърите даваха 63% шанс за такова намаление - повече от около 50% в петък и 30% преди седмица.

Липсата на пазарен консенсус преди срещата на Фед е необичайна. Тъй като Фед обикновено не коригира лихвените проценти с повече от четвърт пункт, някои анализатори казват, че по-голямо намаление може да изпрати сигнал, че Фед вижда възможността за значително влошаване на икономиката. Други казват, че по-агресивно съкращаване е оправдано, изтъквайки, че Фед е чакал твърде дълго, за да започне облекчаване на политиката.

Фючърсите на златото се понижиха с 0,5% до около 2595 долара за унция, след като достигнаха нов рекорд в понеделник. Биткойнът поскъпна с над 3% до около 60 000 долара.