Да смениш името си, за да успееш в шоубизнеса не е нещо ново. Комикът и носител на „Оскар“ Джейми Фокс е роден като Ерик Марлон Бишъп, а в акта за раждане на Брад Пит е записано, че се казва Уилям Брадли Пит. Артистичният псевдоним е измислен преди столетия и такъв са имали творци от всяко поколение без значение с какъв тип изкуство се занимават.

В наши дни обаче изборът на ново име в Холивуд следва определени правила. А те се налагат от организацията Гилдия на киноактьорите (SAG-AFTRA), която е по същество синдикат. Членството в нея е на практика задължително, макар че формално не е. То обаче е определящо за възможностите за намиране на работа и съответно заплащането. В този смисъл почти всеки, захванал с този занаят, минава през ситото на организацията.

От там пък са много строги по отношение на имената, с които членовете им се представят. От години организацията настоява всеки нов член да не използва вече „заето“ име или такова, което напомня за друг актьор. Ето защо всеки попълва формуляр с три алтернативни артистични псевдонима, пише FastCompany. Окончателна проверка се прави преди одобряването на членството.

„Ние не можем да попречим на наш член да използва собственото си име и като сценично“, казва говорителят на гилдията Памела Грийнуолт.

Артистите обаче са наясно и в повечето случаи се съобразяват с тези изисквания. Да работиш тази работа на практика означава да превърнеш самия себе си в марка, която трябва да се продава.

Има и още правила. Например когато изпълнител почине, неговият псевдоним не може да бъде ползван в продължение на три години. Ако пък някой промени името си, старото му също е „под ембарго“ за 36 месеца. В случай, че член на гилдията бъде изключен псевдонимът му става свободен за ползване веднага.

Не са един и двама актьорите, които са променили имената си заради изискванията на гилдията. Типичен пример в това отношение е Майкъл Кийтън, който наскоро влезе в новините, възстановявайки оригиналното си име. Как се случва всичко?

Кийтън, който наскоро пак се появи в култовата роля на Бийтълджус - екзориста, който уж гони духовете на мъртвите, но сам има навика да не си тръгва, e роден през 1951 г. като Майкъл Джон Дъглас. Започва актьорската си кариера в началото на 70-те години на миналия век. По това време обаче в шоубизнеса има още двама души със същото име – синът на Кърк Дъглас – Майкъл Дъглас и водещият Майк Дъглас. Затова бъдещият Кийтън набързо си избира нова фамилия – от телефонния указател.

Пробивът му идва през 1979 г, със сериал на CBS, а след ролите на Бийтълджус и Батман той вече е считан за суперзвезда. Няколко десетилетия по-късно и десетки успешни проекти в Холивуд той реши да възстанови истинското си име и вече настоява да бъде наричан Майкъл Кийтън Дъглас, писа наскоро списание People.

Може да се каже, че за него публиката няма как да се обърка. Но не така стоят нещата за някой млад актьор, изправен пред избора да се откаже от рожденото си име с надежда, че новото ще му донесе успех. Някои дори не успяват от първия път и се прекръстват отново и отново.

Ето част от известните актьори, сменили имената си:

Джулиан Мур

Родена като Джулиан Ан Смит, тя измисля артистичния си псевдоним заради членството си в друг синдикат - Actors’Equity, който защитава правата на театралните актьори. Казва, че не е била щастлива от промяната, макар че е търсила вдъхновение за новото си име в рамките на семейството.

„Презимето на баща ми е Мур, а майка ми се казва Ан. Така че аз просто добавих Джули към Ан. Така използвам имената и на двамата, за да не ги обидя. Но е ужасно да смениш името си. Бях Джули Смит през целия си живот и не исках да го променям“, казва тя пред през The New York Times през 2001 г.

Ема Стоун

Истинското ѝ име е Емили Дийн Стоун. Когато е на 16 години тя започва да мисли за нови варианти. Първо опитва с Райли вместо Ема, но така и не успява да свикне и не се обръща, когато я викат. После се връща към корените на собственото си име и го съкращава на Ема. Днес казва, че повечето ѝ приятели я наричат просто Ем, така че смята, че промяната е била успешна.

Даян Кийтън

Тя няма нищо общо с Майкъл Кийтън. Просто и двамата се прекръстили заради правилата на гилдията. Истинското ѝ име е Даян Хол. Сменя го преди да стане член на SAG.

Майкъл Джей Фокс

Той запазва голяма част от истинското си име – Майкъл Андрю Фокс. Казва, че е избрал да добави една буква в чест на покойния американски актьор Майкъл Джей Полард. Той играе повече от 50 години и е известен предимно с второстепнни роли.