Google подаде антитръстова жалба до Европейската комисия, в която обвинява Microsoft, че използва нелоялни лицензионни договори, за да задуши конкуренцията в многомилиардната индустрия за изчисления в облак.

В основата на жалбата на Google е твърдението, че Microsoft използва нелоялни лицензионни условия, за да „блокира“ клиенти и да упражнява контрол върху пазара на облачни услуги, съобщава CNBC.

Google твърди, че чрез доминиращите си продукти Windows Server и Microsoft Office, Microsoft може да затрудни огромния списък от клиенти да използват нещо друго освен предлаганата от нея инфраструктура за облак Azure.

В жалбата технологичният гигант посочва, че ограниченията, съдържащи се в условията за лицензиране на Microsoft за облачни услуги, затрудняват клиентите да прехвърлят работните си натоварвания от Azure на Microsoft към облаци на конкуренти, въпреки че няма технически пречки за това.

Европейските компании и организации от публичния сектор са принудени да плащат на Microsoft до 1 млрд. евро (1,1 млрд. долара) годишно под формата на лицензионни санкции поради ограниченията върху възможността на клиентите да преминават от един доставчик на облачни услуги към друг, заяви Google, като се позова на проучване от 2023 г. на CISPE, търговска организация за сектора на изчислителните облачни услуги.

Антитръстовата жалба на Google идва, след като през юли CISPE и неговите членове се споразумяха с Microsoft да направи промени, за да отговори на опасенията за конкуренцията. Позовавайки се на споразумението с CISPE, Microsoft заяви в сряда, че очаква ЕК да отхвърли жалбата на Google.

„Microsoft уреди по приятелски начин подобни опасения, изразени от европейските доставчици на облачни услуги, дори след като от Google се надяваха, че ще продължат да водят съдебни дела“, заяви говорител за CNBC. „След като не успяхме да убедим европейските компании, очакваме, че Google няма да успее да убеди Европейската комисия.“

Според Google, ако дадена компания използва пакета от инструменти за производителност Office на Microsoft и други приложения на платформата Google Cloud Platform или други конкурентни облаци, от нея на практика се изисква да плаща „данък“ под формата на високи лицензионни такси на Microsoft.

Google също така предположи, че практиките на Microsoft в облака потенциално са направили компаниите по-податливи на проблеми със сигурността.

В интервю за CNBC Амит Завери, ръководител на Google Cloud, заяви, че според тях, Microsoft „100%“ нарушава антитръстовите правила на ЕС.

„Бихме искали пазарът на облачни услуги да стане много динамичен и отворен за всички доставчици, включително европейските, AWS и други. Днес ограниченията не позволяват избор за клиентите“, каза той и добави, че Microsoft е включила ограниченията, след като е осъзнала огромния търговски потенциал на технологията.

„Затова бихме искали тези ограничения да бъдат премахнати и клиентите да могат да избират доставчика на облачни услуги, който смятат, че е най-добър за тях от търговска и техническа гледна точка“.

Представителят на Google заяви, че ако в резултат на жалбата Microsoft направи промени в условията си за лицензиране на облачни услуги, неговата компания и клиентите на облачни услуги ще бъдат „много щастливи“.

След споразумението за уреждане на спора с Microsoft през юли CISPE заяви, че технологичният гигант ще работи със своите членове за пускането на подобрена версия на Azure Stack HCI, продукт за облачна инфраструктура, за да предложи същите функции, от които в момента се възползват клиентите на Microsoft, използващи Azure, припомня CNBC. Google, която не е член на CISPE, заяви, че не е съгласна със споразумението и реши да не участва в него.

Amazon Web Services, която е член на CISPE, и Alibaba AliCloud, също решиха да не участват в споразумението.

От своя страна Microsoft отрича, че практиките ѝ в облака вредят на конкуренцията. В отговор на проучване на пазара на облачни услуги от Органа за конкуренция и пазари на Обединеното кралство, компанията твръди, че „твърдо вярва, че пазарът на облачни услуги функционира добре“.