Във време, в което технологичните компании плащат впечатляващи суми, за да наемат най-добрите умове в областта на изкуствения интелект, ухажването на Ноам Шазир от страна на Google оставя другите буквално в прахта.

Съавтор на фундаментална изследователска статия, поставила началото на AI бума, Шазир напуска Google през 2021 г., за да основе собствена компания, след като гигантът в търсачките отказва да пусне разработен от него чатбот. А когато стартъпът му Character.AI започва да се проваля, старият му работодател се намесва.

Google е разписал на Character чек за около 2,7 милиарда долара, според източници на The Wall Street Journal. Официалната причина за плащането е лицензирането на технологията на Character, но сделката включва и друг компонент: Шазир се е съгласил да работи отново за Google.

В офисите на технологичния гигант завръщането на 48-годишния инженер е широко разглеждано като основната причина компанията да се съгласи да плати многомилиардната лицензионна такса, пише WSJ. Шазир прави стотици милиони долари от дела си в Character като част от сделката, според един от източниците на изданието. Печалбата е необичайно голяма за основател, който не е продал компанията си или не я е обявил публично.

Споразумението попада и в центъра на дебата в Силициевата долина за това дали технологичните гиганти не харчат прекалено много в надпреварата за разработване на авангарден AI, който се очаква да определи бъдещето на компютрите.

„Ноам очевидно е страхотен човек в това пространство“, казва Кристофър Манинг, директор на Станфордската лаборатория за изкуствен интелект. „Той 20 пъти по-добър ли е от другите хора?“

Това е забележителен обрат на събитията, след като Ноам Шазир публично каза, че гигантът в търсачките е станал твърде склонен да рискува при разработването на AI. Сега той вече е един от тримата души, ръководещи усилията на Google за изграждане на следващата версия на най-мощната AI технология - Gemini.

Шазир се присъединява към Google през 2000 г. като един от първите няколкостотин служители. Първият му голям проект е изграждането на система за подобряване на функцията за корекция на правописа на търсачката.

През 2017 г. публикува статия със седем други изследователи на Google, наречена „Вниманието е всичко, от което се нуждаете“, описвайки компютърна система, която може надеждно да предвиди следващата дума в последователност, когато бъде подканена от хора. Това се превръща в основата на последвалата технология – генеративен AI.

Шазир се обединява с колегата си от Google Даниел Де Фрейтас в създаването на чатбот, първоначално наречен Meena, който може да откликва уверено на редица теми. В широко разпространен меморандум „Meena Eats the World“ Шазир прогнозира, че той може да замени търсачката на Google и да генерира трилиони долари приходи, според източници нa WSJ, запознати с документа.

Ръководителите на Google отказват да пуснат чатбота за обществеността, позовавайки се на опасения относно безопасността и справедливостта. Шазир и Де Фрейтас напускат през 2021 г., за да стартират Character.

Година по-късно OpenAI обявява старта на ChatGPT, демонстрирайки огромния публичен апетит за чатботове, задвижвани от AI. Следващия март Character събира 150 милиона долара в инвестиционен кръг, оценяващ го на 1 милиард долара.

Шазир и неговият екип се надяват хората да плащат за взаимодействие с чатботове, които могат да предоставят практически съвети или да имитират знаменитости като Илон Мъск и измислени герои като Пърси Джаксън.

„Ще бъде супер, супер полезно за много хора, които са самотни или депресирани“, казва Шазир в подкаста „The Aarthi and Sriram Show“ миналата година.

С разрастването на компанията служителите все повече трябвало да се опитват да блокират клиентите да се включат в романтична ролева игра - случай на употреба, който не отговаря на визията на основателите на Character, пише WSJ. Междувременно, подобно на други стартиращи AI компании, които се опитват да се конкурират с гиганти, включително OpenAI и Microsoft, Character също се опитва да покрие високите разходи за разработване на технологията си, преди да има стабилен източник на приходи.

Шазир се е опитал да набере повече пари за Character по-рано тази година, обръщайки се към потенциални купувачи, включително собственика на Facebook Meta Platforms. Character обяви сделката с майката на Google Alphabet миналия месец, пишейки в блог публикация, че пейзажът в AI бизнеса се е променил от основаването на компанията насам.

Говорителка на Character казва за WSJ, че компанията има повече от 20 милиона активни потребители месечно и е на добра траектория към изграждането на потребителски бизнес.

Google не е първият технологичен гигант, който лицензира технологията на по-малка компания до голяма степен, за да привлече в редиците си свръхопитни инженери. Microsoft и Amazon сключиха подобни сделки тази година. Необичайната структура им позволява да привлекат желани AI изследователи, чиито стартиращи фирми изпитват трудности, без да чакат регулаторните одобрения, необходими за официални придобивания.

Работещите върху AI в Google казват, че не знаят какво ще прави компанията с технологията, която е лицензирала от Character, пише още WSJ.

Това, което се знае, е, че Шазир се връща на работа в Google с титлата вицепрезидент.

Съоснователят на Google Сергей Брин, изиграл ключова роля в сделката за връщането на Шазир, каза на скорошна конференция, че преди това компанията е била твърде плаха при внедряването на AI приложения. Сега, каза той, Google разработва и пуска AI технологията възможно най-бързо.

„Междудругото, Ноам се върна в Google, което е страхотно“, добави той.