Изкуственият интелект (AI) все повече се превръща в част от ежедневието ни. Той може да анализира данни, да поставя диагнози, да създава и редактира снимки и е основна част от социалните медии. Но макар че многобройните му функции безспорно са впечатляващи, той не е лишен от недостатъци.

Чатботовете могат да създават есета и да измислят отговори на въпроси, подобни на човешките, за секунди. Но те се затрудняват с математически и научни задачи, при които има само един верен отговор.

Това до голяма степен се дължи на факта, че изкуственият интелект не разбира концепциите, необходими за намиране на правилен отговор, освен ако не е изрично обучен по този начин. Един нов модел, публикуван в четвъртък като предварителен вариант от OpenAI, обаче може да го прави. Производителят на чатбота твърди, че той може да „мисли“ по-скоро близо до човешкия начин, отколкото предишните модели. И е напът да стане масов.

Най-новият модел, OpenAI о1, не е толкова бърз, колкото други чатботове. Той не бърза.

„Разработихме нова серия модели с изкуствен интелект, предназначени да прекарват повече време в мислене, преди да отговорят”, казват от OpenAI на своя уебсайт, цитирани от Fast Company. „Те могат да разсъждават върху сложни задачи и да решават по-трудни проблеми от предишните модели в областта на науката, кодирането и математиката.“

Изявлението продължава, като обяснява, че новите модели могат „да усъвършенстват процеса на мислене, да опитват различни стратегии и да разпознават грешките си“. Те се учат с течение на времето чрез опити и грешки, по същия начин, по който го правят и хората.

Чатбот, който продължава да се учи

о1 на OpenAI, който може да надгражда върху предишни знания и да продължава да се учи, е полезен най-вече когато става въпрос за сложни математически и научни проблеми - вид „мислене“, което е полезно за писането на усъвършенстван код, може да помогне за решаване на световната климатична криза или дори за лечение на рак. Но роботите, които могат да разсъждават, да мислят или да се учат по по-човекоподобен начин от сегашните, веднага предизвикват притеснения за това докъде може да стигне изкуственият интелект и на каква цена.

Радикалното и бързо развитие на изкуствения интелект през последните няколко години вече доведе до дебати за това дали изкуственият интелект има право да използва информация и творчески труд, които принадлежат на някой друг, както и до нарастващ брой съдебни дела за защита на личните данни и авторските права. Освен това той е и огромен консуматор на енергия. AI увеличава потреблението на енергия и въглеродните емисии на технологичните компании и експертите постоянно предупреждават за това. Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман също редовно изразява загриженост относно енергията, необходима за технологията.

Въпреки това, когато става въпрос за машини, които се учат от заобикалящия ги свят, най-важният социален въпрос изглежда е: колко искаме да знаят те?

Засилена мисловна способност води до опасения

В сегашната си форма изкуственият интелект вече е развил редица пристрастия, които го правят опасен, когато става въпрос за социални въпроси. Технологията вече си е навлякла неприятности, когато става въпрос за расови и полови стереотипи относно професиите на мъжете и жените, и е довела до съдебни дела заради влиянието си при наемане на работа.

Ашвини К.П., специален докладчик на ООН по въпросите на расизма и нетолерантността, говори за опасенията, свързани с AI, в доклад, публикуван по-рано тази година.

„Генеративният изкуствен интелект променя света и има потенциала да предизвика все по-сеизмични обществени промени в бъдеще“, акцентира Ашвини. „Дълбоко съм загрижен за бързото разпространение на приложението на изкуствения интелект в различни области. Това не е така, защото технологията е лишена от потенциални ползи. Тя предоставя много възможности за иновации и приобщаване.“

В съобщението на OpenAI също са разгледани опасенията, свързани с новия модел: „Като част от разработването на тези нови модели ние предложихме нов подход за обучение по безопасност, който използва техните способности за разсъждение, за да ги накара да спазват насоките за привеждане в съответствие. Като могат да разсъждават за нашите правила за безопасност в контекст, те могат да ги прилагат по-ефективно.“

Съвсем скоро ще можем да видим как тези правила за безопасност работят на практика. От Open AI казват, че най-новият им модел на чатбот скоро ще бъде достъпен за повечето потребители на ChatGPT.