Руският президент Владимир Путин обяви предложените промени в правилника на Москва за използване на ядрени оръжия в поредното си предупреждение към западните нации, които продължават да подкрепят Киев във войната в Украйна.

Във встъпителни бележки преди среща с високопоставени служители относно ядреното възпиране на Русия в сряда, Путин казва, че към документа, който определя ядрената доктрина на Русия, са направени „редица пояснения определящи условията за използване на ядрени оръжия“, предава NBC News.

Той добавя, че проектите за поправки на доктрината разширяват „категорията държави и военни съюзи, по отношение на които се извършва ядрено възпиране“ и включват допълнен „списък от военни заплахи“, на които Русия ще гледа като оправдание за разполагане на ядрени оръжия.

В ясно предупреждение към западните нации, тъй като те продължават да подкрепят Украйна, Путин казва, че всяка атака срещу Русия от неядрена държава, която е подкрепена от такава с ядрено оръжие, ще се счита за „съвместна атака“.

„Това, на което специално бих искал да обърна внимание, е, че в актуализираната версия на документа агресията срещу Русия от всяка неядрена държава, но с участието или подкрепата на ядрена държава, се предлага да се счита за тяхно съвместно нападение срещу Руската федерация“, са думите на Путин.

Последните коментари за предстоящи промени в ядрената доктрина на Русия, която определя условията, при които могат да бъдат използвани ядрени оръжия, са широко възприемани като предупреждение към Запада, докато някои съюзници - по-специално САЩ и Обединеното кралство - обмислят дали да дадат на Украйна зелена светлина за използване на дарените на Киев оръжия с голям обсег.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в момента е в САЩ, притискайки служители да запазят подкрепата си за Киев с наближаването на президентските избори през ноември, пише CNBC. Той трябва да се срещне с действащия президент Джо Байдън във Вашингтон в четвъртък и се очаква да окаже натиск върху лидера на Вашингтон относно искането на Киев за използване на ракети с голям обсег - стратегия, която Украйна смята, че може да промени циферблата във войната, започнала през февруари 2022 г.

Преди визитата Зеленски каза, че САЩ и Обединеното кралство все още не са разрешили официално на Киев да използва такива оръжия по този начин.

„Имаме оръжия с голям обсег. Но не в количеството, от което се нуждаем. Въпреки това разполагаме със Storm Shadow, ATACMS, SCALP. Нито Америка, нито Великобритания обаче ни дадоха разрешение да използваме тези оръжия на територията на Русия, за каквито и да е цели на каквото и да е разстояние. Не сме използвали оръжия с голям обсег на територията на Руската федерация“, каза Зеленски пред репортери в петък, цитиран от NBC News.

Путин изглежда пряко се позовава на евентуално бъдещо изстрелване на ракети с голям обсег от страна на Украйна срещу Русия, казвайки, че Москва ще обмисли ядрен отговор, ако получи „достоверна информация за масово излитане“ на стратегически тактически самолети към Русия или изстрелване на крилати ракети, хиперзвукови оръжия или дронове към нейната територия.

Последните коментари на Русия за промяна на ядрената ѝ доктрина не са изненада - Москва намеква от месеци, че прави промени в официалната си позиция относно използването на ядрени оръжия.

Публичните коментари по въпроса зачестиха, докато Украйна явно оказва натиск върху своите съюзници относно използването на западни ракети с голям обсег за нанасяне на удари по цели в Русия.

Продължаващото нахлуване на Украйна в руския граничен район Курск предизвика още повече остър тон от президента Путин и видни руски ястреби, които твърдят, че трансграничният набег е бил подпомогнат и подстрекаван от Запада. Съюзниците на Украйна отричат каквото и да било предварителна информация за операцията, започнала през август.

По-рано през септември заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков каза, че Москва е в процес на коригиране на ядрената си доктрина поради това, което смята за подкрепяна от Запада „ескалация“ на войната с Украйна на фона на операцията Курск.

В сегашния си вид настоящата ядрена доктрина на Русия гласи, че Русия „си запазва правото да използва ядрени оръжия в отговор на използването на ядрени и други видове оръжия за масово унищожение срещу нея и/или нейните съюзници, както и в случай на агресия срещу Руската федерация с използване на конвенционални оръжия, когато самото съществуване на държавата е застрашено“.

Други условия, които биха могли да определят използването на ядрени оръжия от Русия, включват „получаването на достоверна информация за изстрелването на балистични ракети, атакуващи територията на Руската федерация и (или) нейните съюзници“, както и „въздействието на врага върху критично важни държавни или военни обекти”, според същия документ.

В своята политика за 2020 г. Русия описва ядрените оръжия като „средство за възпиране“, чието използване би било „крайна и необходима мярка“.

Русия нарича своята ядрена доктрина „отбранителна по природа“ и заяви, че „полага всички необходими усилия за намаляване на ядрената заплаха и предотвратяване на влошаване на междудържавните отношения, което може да провокира военни конфликти, включително ядрени“.

Откакто Русия нахлу в Украйна обаче, Путин многократно е повтарял посланието, че Москва няма да се поколебае да разположи такива оръжия, ако собствената ѝ териториална цялост и суверенитет бъдат застрашени.

През май Русия проведе учения за тактически ядрени оръжия близо до украинската граница. Москва е разположила такива оръжия на територията на своя съюзник Беларус.

Тактическите или нестратегическите ядрени оръжия са предназначени за използване на бойно поле и са в състояние да изтрият конкретни цели, като военни бази или центрове за обучение.

Въпреки че са по-малко опустошителни от стратегическите ядрени оръжия, които могат да унищожат цели градове, разполагането на такива оръжия би представлявало сериозна ескалация на войната и би насърчило опасенията за пряка конфронтация със Запада.

В сряда Путин каза, че Москва си запазва правото да използва ядрено оръжие в случай на атака срещу Беларус, тъй като тя е част от специално партньорство между съседите и съюзниците. Това включва случаи, когато врагът, използвайки конвенционални оръжия, "създава критична опасност за нашия суверенитет", добави Путин.