Русия отново намекна, че прави промени в официалната си позиция относно използването на ядрени оръжия на фона на продължаващото нахлуване на Украйна в нейния граничен регион Курск.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков заяви в неделя, че Русия е в процес на изменение на ядрената си доктрина, която определя условията, при които могат да бъдат използвани ядрени оръжия, поради това, което Русия вижда като подкрепяна от Запада „ескалация“ на войната с Украйна .

Русия обвини Запада, че насърчава трансграничния набег на Украйна, при който нейните сили превзеха почти 500 квадратни мили руска територия от 6 август насам. Съюзниците на Украйна в НАТО отричат да имат предварителна информация за операцията или да са участвали в нейната офанзива.

Говорейки пред руската държавна медийна агенция ТАСС в неделя, Рябков каза, че работата за изменение на ядрената доктрина на Русия, регулираща използването на ядрени оръжия, е „в напреднал етап“.

Рябков обаче не уточни кога ще бъдат финализирани промените, посочвайки, че „времето за завършване е доста труден въпрос, като се има предвид, че говорим за най-важните аспекти на гарантирането на нашата национална сигурност“.

Руските предупреждения за използването на ядрени оръжия не са нищо ново, но коментарите на Рябков, които отразяват неотдавнашни изявления, направени от висши служители и Кремъл, сочат, че Русия подготвя почвата за промени в държавната политика по отношение на условията, при които би било приемливо да използва ядрени оръжия, отбелязва CNBC.

Нахлуването на Украйна в руска територия и нейното насочване към военни съоръжения и инфраструктура с помощта на доставено от Запада оръжие, особено в случай на ракети с голям обсег, също изострят въпроса дали Москва ще обмисли използването на ядрени оръжия, за да защити собствената си територия.

В сегашния си вид ядрената доктрина на Русия гласи, че Русия „си запазва правото да използва ядрени оръжия в отговор на използването на такива и други видове оръжия за масово унищожение срещу нея и/или нейните съюзници, както и в случай на агресия срещу Руската федерация, използвайки конвенционални оръжия, когато самото съществуване на държавата е застрашено.

Други условия, които биха могли да определят използването на ядрени оръжия от Русия, включват „получаването на достоверна информация за изстрелването на балистични ракети, атакуващи територията на Руската федерация и (или) нейните съюзници“, както и „въздействието на врага върху критично важни държавни или военни съоръжения“.

В своята политика за 2020 г. Русия въпреки това описва ядрените оръжия като „средство за възпиране“, чието използване е „крайна и необходима мярка“. Нарича своята ядрена доктрина „отбранителна по природа“ и заявява, че „полага всички необходими усилия за намаляване на ядрената заплаха и предотвратяване на влошаване на междудържавните отношения, което може да провокира военни конфликти, включително ядрени“.

////

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., руският президент Владимир Путин многократно повтаря съобщението, че Москва няма да се поколебае да разположи такива оръжия, ако собствената ѝ териториална цялост и суверенитет бъдат застрашени.

През май Русия проведе учения за тактически ядрени оръжия близо до украинската граница и също така е разположила такива на територията на своя съюзник Беларус.

Тактическите или нестратегическите ядрени оръжия са предназначени за използване на бойното поле и са в състояние да изтрият конкретни цели, като военни бази или центрове за обучение.

Въпреки че са по-малко опустошителни от стратегическите ядрени оръжия, които могат да унищожат цели градове, разполагането на такива оръжия би представлявало сериозна ескалация на войната и би насърчило опасенията за пряка конфронтация със Запада.

Путин също сигнализира готовността си да промени условията, при които могат да се използват такива оръжия, заявявайки през юни, че ядрената доктрина на страната е „жив инструмент“, който може да бъде променен.

„Трябва да изясним какво представлява използването или неизползването на ядрени оръжия, както и конкретни сценарии, при които те могат да бъдат използвани. Имаме ядрена доктрина. Тя ясно казва: ядрено оръжие може да се използва само в изключителни случаи – когато има заплаха за суверенитета и териториалната цялост на страната, при изключителни обстоятелства“, каза Путин по време на международния икономически форум в Санкт Петербург през юни.

„Не вярвам, че този момент е настъпил – няма такава нужда. Но тази доктрина е жив инструмент и ние внимателно следим развитието на света около нас и не изключваме възможността да направим промени“, добави Путин.

Изглежда, че Русия подготвя своята вътрешна и световна аудитория за промени в държавната си политика относно използването на ядрени оръжия, откакто Украйна започна амбициозна трансгранична атака в граничния район на Курск в Русия преди почти месец.

През август външният министър на Русия, неговият заместник и говорителят на Кремъл заявиха, че скоро ще бъдат обявени промени.

Също през август, Дейвид Рош, президент на Quantum Strategy, посочи в свой анализ: „Руската военна доктрина винаги е оправдавала използването на ядрени оръжия, ако териториалната цялост на Русия е застрашена. Възможностите за руско отмъщение са доста неограничени.“

Описвайки офанзивата на Украйна в Курск като „промяна на играта“, Рош добавя, че операцията може да направи ядрената конфронтация по-вероятна, тъй като „опорочава усилията на НАТО да избегне „ескалация“.

„Чрез нахлуването в Русия Украйна унищожи повечето от по-ниските стъпала по стълбата на ескалацията, която Алиансът и по-специално САЩ се стремяха да запазят“, отбелязва той.

Въпреки собствената си непровокирана инвазия в Украйна през февруари 2022 г., Русия позиционира войната като екзистенциална битка, обвинявайки Запада, че подкрепя Украйна в опит да унищожи Русия. Западните съюзници на Украйна в НАТО отхвърлят твърдението, заявявайки, че продължаващата военна помощ за Киев е за защита на териториалния суверенитет и независимост на страната.

Анализатори от Института за изучаване на войната (ISW) омаловажават коментарите на Рябков, заявявайки в неделя вечерта, че „руските официални лица продължават да се занимават с ядрената тема в опит да насърчат Запада да се самовъзпре и да намали подкрепата си за Украйна“.

„Руският заместник външен министър Сергей Рябков заяви на 1 септември, че Русия ще промени ядрената си доктрина въз основа на последните конфликти и предполагаемата ескалация на Запада в Украйна, но отбеляза, че няма определени дати за промените“, отбелязва ISW в анализa си, добавяйки:

„Рябков не уточни какви може да са предполагаемите промени в доктрината и ISW продължава да оценява, че остава много малко вероятно Русия да използва тактически ядрени оръжия в Украйна или да участва в ядрена конфронтация другаде.“