OpenAI залага, че захранваните с изкуствен интелект асистенти ще станат масово достъпни до следващата година, тъй като технологичните гиганти, сред които Google и Apple, се надпреварват да предоставят на потребителите така наречените AI агенти.

„Искаме да направим възможно взаимодействието с AI по всички начини, по които взаимодействате с друго човешко същество“, казва Кевин Уейл, главен продуктов директор в OpenAI, цитиран от Financial Times.

„Тези агентни системи ще станат възможни и затова смятам, че 2025 г. ще бъде годината, в която те системи най-накрая ще навлязат в мейнстрийма“, добавя той.

По време на своето събитие за разработчици в Сан Франциско във вторник OpenAI разкри увеличен достъп до новата си серия модели, наречена o1, която има подобрени способности за разсъждение, както и разширените гласови възможности на GPT-4o, предава FT. Разработчиците ще имат достъп до тази технология в реално време, в което AI системата ще може да разбира гласови команди и да води подобен на жив разговор.

AI агентите, които могат да разсъждават и изпълняват сложни задачи, са най-новият фронт в битката между технологичните компании, докато се стремят да стимулират приходите от бързо развиващата се технология.

Стремежът AI агентите да станат масово достъпни е един от начините, по които OpenAI очаква техническите му постижения да помогнат за стимулиране на бъдещи печалби, докато напредва с плановете си за преструктуриране като компания с печалба.

Бързоразвиващият се стартъп има за цел да завърши кръг от финансиране от 6,5 милиарда долара тази седмица при оценка от 150 милиарда долара, като убеди поддръжниците си, че има капацитета да победи конкурентите и да доминира в сектора. Инвеститорите в преговори с компанията през последните седмици включват Microsoft, Nvidia, SoftBank и фирмите за рисков капитал Thrive Capital и Tiger Global, според източници на FT, запознати с дискусиите

Microsoft, Salesforce и Workday миналия месец поставиха агентите в центъра на своите AI планове, a Google и Meta също посочиха, че това ще бъде фокус за тях, когато поставят своите AI модели в своите продукти.

Въпреки че асистентите, захранвани с AI, се обучават от почти десетилетие, тези най-нови постижения позволяват по-плавни и по-естествени гласови взаимодействия и превъзходни нива на разбиране благодарение на големите езикови модели (LLM), които захранват новите AI модели.

Миналата година OpenAI пусна „интерфейс за програмиране на приложения за асистенти“, предназначен да позволи на разработчиците да създават агенти, използвайки неговата технология. От компанията обаче казаха, че това е възпрепятствано поради ограничения във възможностите на по-ранните модели.

Уейл казва, че подобрената способност на най-новите модели на OpenAI да мисли и разсъждава ще се прояви в продуктите на компанията, включително ChatGPT, както и за стартиращи фирми и разработчици, които изграждат продукти, използвайки неговия API. Стартъпът не коментира дали планира незабавно да изгради свой собствен AI агент.