С остроумни реплики, педантичен стил и комично стоическо поведение, Бри Ван де Камп се превърна в любимка на зрителите на „Отчаяни съпруги“, когато той дебютира точно преди 20 години.

Мрачната комедия, фокусирана върху скандалните тайни на привидно обикновените обитатели на Уистерия Лейн, моментално се катапултира до комерсиален успех.

С участието на широк актьорски състав, по-голямата част от поредицата се фокусира върху живота на капризната Сюзън Майер (Тери Хачър), бившата високопоставена бизнес дама, станала майка на пет деца, Линет Скаво (Фелисити Хъфман), бившия топмодел Габриел Солис (Ева Лонгория) и перфекционистката домакиня Бри Ван де Камп (Марсия Крос), припомня историята CNN.

Сериалът печели публиката и критиката от самото начало, като впечатляващите над 20 милиона зрители гледат първия епизод. Удостоен е със седем награди „Еми“ и три „Златни глобуса“ за осемгодишния период на излъчване.

Зрителите за първи път се запознават с Бри като съпруга и майка, силно вдъхновена от майката на създателя на сериала Марк Чери. В гардероба ѝ спортните пуловери и полите до коляното (често съчетани с перлено колие) са вдъхновени както от бившата първа дама Нанси Рейгън, кактои от Шарлот Йорк от „Сексът и градът“.

Не след дълго обаче, фасадата на Бри рухва. В хода на сериала тя се сблъсква със съкрушителни конфликти с децата си, борба с алкохолизма, три брака и скандална фалшива бременност.

„Може би еволюцията на Бри беше по-забележима, защото тя беше толкова стегната, когато я срещнахме за пръв път“, разказва дизайнерката на костюми Катрин Ейдър пред CNN.

Традиция и дързост

Докато стилът на Бри може да се опише като традиционен или консервативен през първите два сезона на „Отчаяни съпруги“, нещата вземат лек обрат след внезапната смърт на първия ѝ съпруг Рекс (който веднъж казва на брачния им консултант, че е „трудно да разбере дали има някакви“ чувства) в края на първия сезон.

Непосредствено след това Бри се ограничава до безобидни черни рокли, пуловери и жилетки, преди приглушените цветове на скръбта в крайна сметка да отстъпят място - в продължение на няколко епизода, на нов ярък гардероб, сигнализиращ за своеобразно разкриване.

Когато смъртта отново чука на вратата на любовния живот на Бри, този път на бившия ѝ годеник Джордж във втори сезон, тя е облечена в бяла рокля от шифон, като насочваща към аурата на „ангел на смъртта“.

С напредването на сериала напрегнатата личност на Бри се отпуска. Тя изпробва небрежни блузи с дънки, както и сексапилни рокли - една от които, в седми сезон, се откроява като един от любимите моменти на Ейдър.

„Аз я проектирах и я уших за един уикенд“, казва дизайнерката за дръзката рокля с нисък гръб, която Бри превръща в дълбоко деколте, като я обръща, докато излиза с новата домакиня Рене (в ролята Ванеса Уилямс).

„Осъзнахме, че всъщност ни трябват две рокли, за да пасне. Но се надяваме, че сте повярвали, че е само една.“, разкрива тайните от сериала дизайнерката.

50 нюанса розово

Има един особен цвят, който тя обича да използва за тоалетите на всички домакини и това е розовото.

Но всяка има свои собствени нюанси. Пастелният, който Бри често носи, е „доста различен“ от смелите или опушени нюансо, които избира за Габриел и Сюзън.

Съчетавайки луксозна мода с улично облекло, Ейдър набира дрехи от цял Лос Анджелис, където се снима „Отчаяни съпруги“ и прекроява стари тоалети, за да създаде нови.

Нито една визия не е била „пенсионирана“, тъй като дрехите са били необходими за ретроспекциите на епизодите в сериала.

Към края Бри се отдалечава от мистериозния щат, в който се намира Уистерия Лейн, и се установява в Кентъки. Сега тя е политик, избрана в щатския законодателен орган, и както кариерата, така и дрехите ѝ отразяват, че вече не е отчаяна съпруга – нито пък домакиня.

Спортните пуловери са изчезнали, но полите с дължина до коляното са останали, като тоалетите са още по-елегантни версии на ранния ѝ стил.

„Всички променяме и развиваме стила си в реалния живот, повлияни от обстоятелствата, така направиха и с жените от Уистерия Лейн. Това е нещото, което ми хареса при проектирането на костюмите в сериала. Никой не е останал на едно място във времето.“, допълва дизайнерката.