Акциите на френския издател на видеоигри Ubisoft скочиха с над 30% в петък след разпространена новина в международните финансови медии, че Tencent и Guillemot Brothers обмислят потенциално изкупуване на компанията.

Bloomberg News съобщи, че Tencent и Guillemot, които са миноритарни акционери в Ubisoft, обмислят изкупуване, след като компанията загуби повече от половината от пазарната си стойност тази година.

Възможността, която в момента се обсъжда, е партньорство между Tencent и Guillemot, чрез което губещата компания да стане частна.

Акциите на Ubisoft скочиха с 33,5%, след публикациите за евентуалната сделка.

Ubisoft е отказала да коментира публикацията на Bloomberg News. От Tencent не са отговорили на поканата за коментар от страна на CNBC.

Европейският гейминг гигант, който е най-известен с популярния си франчайз "Assassin's Creed", напоследък е в състояние на несигурност на фона на опасенията на инвеститорите относно слабото му портфолио от AAA игри и управлението на компанията.

Миналата седмица Ubisoft заяви, че отлага пускането на следващото заглавие от своята популярна серия игри - „Assassin's Creed Shadows“ - с три месеца до 14 февруари 2025 г. Като причина бе изтъкнато „по-леко от очакваното“ търсене на „Star Wars Outlaws“.

Ubisoft също така намали прогнозите си за приходи от абонаменти за своята фискална 2025 г. до около 1,95 милиарда евро – доста под постигнатите €2,32 млрд. за фискалната 2024 г.

Tencent, която притежава приблизително 10% дял в Ubisoft, е една от най-големите технологични фирми в Китай. Компанията, най-известна в Китай със силния си пазарен дял в игрите, стои зад китайската мултиплейър онлайн игра „Honor of Kings“, публикувана от издателя TiMi Studio Group.

Спекулациите за потенциално поглъщане идват, тъй като акциите на Ubisoft се търгуват на десетилетни дъна, посочва CNBC. Миналата седмица AJ Investments, активен инвеститор с по-малко от 1% дял в Ubisoft, заяви, че е натрупал подкрепата на 10% от акционерната база на Ubisoft, за да настоява за промени в компанията, допълва медията.

В отворено писмо миналия четвъртък, частната инвестиционна компания е заявила, че ангажира „експерти в индустрията“ като потенциални заместници на сегашното ръководство на Ubisoft, за да реализира стратегия за обрат в гейминг играча. Последвали са призиви Ubisoft да бъде продадена на групи за дялово инвестиране или Tencent, според CNBC.

След отдръпването от прогнозите и представянето през второто тримесечие, което не оправдава очакванията, главният изпълнителен директор на Ubisoft Ив Гиймо обявява, че изпълнителният комитет на компанията ще започне преглед за „по-нататъшно подобряване“ на представянето, пише CNBC.

Наред със закъсненията на премиерното си заглавие, Ubisoft се сблъсква и със спада в цялата гейминг индустрия. Очаква се глобалният пазар на игри да нарасне само с 2,1% на годишна база през 2024 г., според изследователската компания Newzoo – далеч от високите нива на растеж, наблюдавани в периода на Covid-19 пандемията.

Някои анализатори смятат, че част от проблема за издателите на игри днес е, че геймърите посвещават повече от времето си на по-стари игри, отколкото на по-нови заглавия.