Експлозивното покачване на акциите на Palantir през тази година я насочва към важен етап - пазарна капитализация от 100 млрд. долара.

Компанията се превърна в една от най-големите софтуерни сили в света. По пазарна капитализация Palantir, която създава технологии за правителства и търговски предприятия, се нарежда на осмо място сред регистрираните в САЩ софтуерни компании, както и на 12-то място в световен мащаб в категорията „Пакетиран софтуер“ на FactSet, според Dow Jones Market Data.

Акциите на Palantir са нараснали със 150% през тази година и това е помогнало на компанията да достигне прага на оценка от 100 млрд. долара. С ръст на акциите от над 4% по време на търговията в сряда, компанията завърши с пазарна капитализация от близо 97 млрд. долара. Palantir започна 2024 г. с оценка от 37 млрд. долара.

Представянето на акциите на Palantir през тази година контрастира с по-малко драматичните действия в по-широкия софтуерен сектор. Индексът iShares Expanded-Tech Software ETF IGV е нараснал с около 13% през годината, изоставайки от 21% ръст на S&P 500.

Акциите на Palantir са противоречива игра, като мечките клатят глава над оценката, която смятат за прекомерна, пише MarketWatch. От 23 анализатори, проследени от FactSet, които покриват акциите на компанията, само шестима дават оценка „купувай“, девет - „дръж“, а осем - „продавай“. Средната целева цена е $27,56, което е с около 36% под текущите нива.

Но акциите на Palantir намериха отзвук на Уолстрийт тази година, тъй като тя показа напредък със своята платформа за изкуствен интелект, по-известна като AIP.

Главният изпълнителен директор Алекс Карп казва в последното писмо до акционерите на компанията, че „постоянното и необуздано търсене на нашия софтуер, на ефективна корпоративна платформа, която прави възможностите на изкуствения интелект полезни за големите институции, не показва признаци на отслабване“.

През последното тримесечие приходите на Palantir са нараснали с 27%, като Карп отбелязва, че растежът се ускорява и предстои „безпрецедентна възможност за улавяне и надграждане на тази динамика“.

В същото време компанията отчита осем поредни тримесечия на печалба по GAAP - фактор, който е от решаващо значение за включването в S&P 500. Palantir официално се присъедини към индекса на 23 септември, а акциите ѝ са се повишили с 42% само от началото на миналия месец, когато компанията беше обявена за предстоящ участник.

Въпреки че Palantir е в S&P 500 от съвсем скоро, тя заема трето място в индекса - след Vistra и Nvidia - по отношение на представянето от началото на годината.