Алекс Карп, съосновател и главен изпълнителен директор на Palantir, изпитва наравно любов и омраза към Уолстрийт. Чувствата са взаимни.

Първо, омразата: Карп веднъж каза, че като ръководител на публична компания се чувства като „животно в клетка“. Казвал е, че анализаторите не разбират компанията и че предпочита лоялната армия от инвеститори на дребно на Palantir - 60 000 от които са се събрали в подгрупата r/PLTR и го наричат „татко Карп“.

Карп особено не харесва продавачите на къси позиции, като наскоро коментира в телевизионно участие, че те са пристрастени към наркотиците. „Почти нищо не прави човек по-щастлив от това да отнеме линиите кокаин от тези продавачи на къси позиции“.

Това беше по-кротко, отколкото няколко години по-рано, когато той използва думата „f---ing“ два пъти по време на разговор с анализатори.

Въпреки това Карп отдавна се стреми към една от най-желаните награди на Уолстрийт - място в S&P 500, което гигантът за анализ на данни официално постигна в понеделник. Включването в S&P означава, че компанията ще бъде добавена към фондовете за проследяване на индекси, притежавани от големи инвеститори, като по този начин ще се утвърди на корпоративния американски небосклон.

Въпреки пазарната си капитализация от над 80 млрд. долара, Palantir години наред не отговаряше на критериите за включване поради строгия контрол от страна на основателя и нерентабилността си, пише Bloomberg.

Присъединяването към S&P е кулминацията на една печеливша серия за Palantir. Като една от водещите компании в манията за изкуствен интелект, тя е увеличила акциите си почти петкратно от 2022 г. насам. Според индекса на милиардерите на Bloomberg Карп вече е на стойност над 4 млрд. долара.

Но това не означава, че той изведнъж ще започне да се разбира с борсовите посредници, много от които не го харесват почти толкова, колкото и той тях.

От 20-те анализатори, които покриват Palantir, само петима дават рейтинг „купува“, а около една трета я оценяват като „продава“ - необичайно висок брой за технологична компания във възход. Една от причините за тази резервираност е страхът, че продуктът на Palantir за изкуствен интелект може да бъде прехвален. Някои хора смятат, че тя няма да успее да разпространи инструментите си сред корпоративните клиенти достатъчно бързо. А някои не харесват ръководството.

Риши Джалурия, директор на RBC Capital Markets, смята, че свободният и понякога нецензурен език на Карп по време на разговорите за приходите е дразнещ. Той също така е недоволен от използването на думата „доктор“ в титлата на Карп и от факта, че Palantir не приема въпроси от него и други анализатори по време на разговорите за приходите. (Карп има докторска степен по неокласическа социална теория, а не по медицина.)

„Главният изпълнителен директор на Akamai е доктор на науките, но никой не го нарича д-р Лейтън“, казва Риши пред Bloomberg.

56-годишният Карп не полага особени усилия да се държи като обикновен бизнесмен. Понякога той говори на публични събития с бяла тениска и е известен с това, че в офиса носи чехли. Той не шофира и не притежава кола. Къдравата му, рошава прошарена коса подсказва, че наскоро се е сблъскал с електрически контакт. Занимава се с тай чи достатъчно, като не се притеснява да го прави по време на корпоративни разговори.

Карп също така е бил открит - и понякога провокативен - по политически въпроси. Той казва пред Тhe New York Times, че подкрепя кандидатурата на Камала Харис за президент, но нарече wokeness „централен риск“ за Америка, който се равнява на „тънка езическа религия“. Карп е посещавал военни лидери в Украйна и Израел и се е превърнал в познато лице във Вашингтон и Пентагона. Той издава книгата „Технологичната република“, която ще излезе през февруари 2025 г. от Penguin Random House, която я описва на уебсайта си като „мащабно обвинение срещу културата на самодоволство на Запада“.

Palantir предлага софтуера си на частни и правителствени клиенти, работещи в сфери като отбраната и контрола на имиграцията, което я превръща в политически гръмоотвод.

Компанията е спечелила редица правителствени договори, включително за изграждане на платформа за изкуствен интелект за военните. На скорошна конференция във Вашингтон Карп призовава лидерите на Силициевата долина да създават технологични инструменти с оглед на националната сигурност, наричайки това морален императив, както и финансова възможност.

„Тази страна е фокусирана върху използването на изкуствен интелект, за да има структурно предимство в начина, по който разполагаме и разбираме бойното поле“, казва той. „И Palantir играе решаваща роля в тази област.“

Последният голям продукт на компанията, който тя нарича Платформа за изкуствен интелект, използва технологията, за да разшири всички свои функции. Това обещание изстреля акциите на Palantir до небето, като те нарастват с 111% тази година - в сравнение с ръста на S&P от едва 18%.

Въпреки това остават и противници, особено след като някои инвестиции в изкуствен интелект загубиха блясъка си. Малик Ахмед Хан, анализатор в Morningstar, казва пред Bloomberg, че вярва в Palantir в дългосрочен план, но е „загубил известно доверие в ръководството“. Това се дължи на предприемането на неуспешни инвестиции в компании със специална цел за придобиване.

Усилията на SPAC включват стратегия, при която Palantir инвестира 450 млн. долара, за да купи акции в около две дузини стартиращи компании, които са станали публични. Като част от сделката тези стартъпи станаха клиенти на Palantir. Много от тях се разпаднаха заедно с манията по SPAC, което струваше на Palantir както приходи, така и инвестиционна стойност.

В разговора за приходите през 2022 г. компанията заяви, че продажбите от тези сделки са „достигнали своя връх“ през първото тримесечие и че е „прекратила“ програмата. Но тя не засегна отново значимо този въпрос, което разочарова някои инвеститори.

„Ако покажеш грешка в преценката си, се изисква да я компенсираш повече от необходимото“, казва Хан. „Не мисля, че дори са казали, че е било неразумно. Те просто го замитат под килима.“

Но строгата хватка на Карп върху Palantir не му дава голям стимул да се ангажира с критиците. Заедно със съоснователя Питър Тийл и президента Стивън Коен той структурира компанията по време на публичния ѝ дебют, за да гарантира, че заедно винаги ще имат право на глас.

Един клас инвеститори, който Карп изглежда обича: Ентусиазираните онлайн търговци на дребно на Palantir, на чиято подкрепа той казва, че се радва. Малки армии от тях му отвръщат със същото, като даряват Palantir с почти геймстопско ниво на почит в r/PLTR, наречено на тикера на компанията.

Във видео, записано малко след като Palantir научава, че ще започне да се търгува на S&P, Карп е показан да тича през гората, облечен в шорти и държащ розови щеки. Той прави пауза и говори директно в камерата. „От това, което възрастните, професионалните мениджъри и някои анализатори смятаха за чудовище на Франкенщайн, задвижвано от лидер-чудак, ние се превърнахме в динамична, ясно печеливша компания, достойна и приета в S&P 500“.

„И ние го направихме по нашия начин.“