Intel и AMD знаят кога да се обединят и да се изправят срещу общ противник. Двете компании създават нова консултативна група за x86, за да спрат кръвопролитието от бързо нарастващото популяризиране на Arm. Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела, чиято компания също е част от инициативата, казва, че съветът ще „помогне за постигане на съгласуваност на софтуера и стандартни интерфейси“.

Intel и AMD имат за цел да намерят нови начини за разширяване на екосистемата x86 с по-голяма съвместимост между платформите.

Arm, лицензиран за силиций на Apple, чипове на Qualcomm и някои центрове за данни на големите технологии, понастоящем има по-прост и по-гъвкав дизайн. В сравнение с x86, Arm улеснява лицензиращите компании да адаптират архитектурата към своите нужди.

Новата група x86 иска по-унифициран набор от инструкции и архитектурни интерфейси. Intel и AMD вярват, че по-голямата предвидимост и последователност на техните продукти ще насърчи иновациите на разработчиците и ще помогне на платформата да оцелее и да се развива, пише Engadget.

Освен двойката съперници в производството на чипове, сред учредителите на групата са Microsoft, Google, Meta, HP Inc, Hewlett Packard Enterprise, Lenovo, Broadcom, Dell, Oracle и Red Hat. Тим Суини от Epic Games и създателят на Linux Линус Торвалдс също са членове.

„Намираме се на прага на една от най-значимите промени в архитектурата и екосистемата x86 от десетилетия насам - с нови нива на персонализация, съвместимост и мащабируемост, необходими за посрещане на настоящите и бъдещите нужди на клиентите“, пише главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингър в съобщение за пресата. „С гордост заставаме заедно с AMD и членовете-основатели на тази консултативна група, докато запалваме бъдещето на изчислителната техника, и дълбоко ценим подкрепата на толкова много лидери в индустрията.“

Intel е изобретател на така наречената компютърна архитектура x86 - технология, която вече 40 години захранва лаптопите и сървърите в центровете за данни. AMD лицензира технологията от Intel и също така произвежда чипове, използващи x86, конкурирайки се директно с Intel по силата на дългогодишно правно споразумение.

Пазарният дял и на двете компании обаче е намален от Arm, която лицензира конкурентна архитектура за компютри на производители на чипове за лаптопи като Apple и Qualcomm, както и на компании като Amazon, Microsoft и Alphabet, които я използват в центровете за данни. Част от възхода на Arm се дължи на правилата в договорите ѝ, според които всички нейни чипове трябва да могат да работят с целия софтуер на Arm, независимо от това кой е направил процесора.

По време на събитие за разработчици, организирано от Lenovo в Сиатъл, Гелсингър заяви, че технологията x86 може лесно да бъде адаптирана за приложения като нови лаптопи с функции за изкуствен интелект.

„Слуховете за моята смърт са силно преувеличени. Ние сме живи и здрави.”