Акциите на производителя на полупроводниково оборудване ASML паднаха с 16% във вторник, след като нидерландската компания публикува финансовите си резултати ден по-рано и обяви разочароващи прогнози за продажбите.

Този спад доведе до това, че критично важната компания за сектора на чиповете загуби 52,99 млрд. долара пазарна капитализация за един ден, според изчисления на CNBC, използващи данни на LSEG.

Във вторник базираната в Нидерландия компания обяви, че очаква нетните продажби за 2025 г. да възлязат на стойност между 32,6 и 38,1 млрд. долара, което е в долната половина на диапазона, представен по-рано. Нетните продажби на ASML за септемврийското тримесечие възлизат на 2,83 млрд. долара - доста под консенсусната оценка на LSEG от 5,6 млрд. Нетните продажби обаче надминаха очакванията и достигнаха 7,5 млрд. евро.

„Въпреки че в областта на изкуствения интелект продължава да има силно развитие и потенциал за растеж, на други пазарни сегменти им отнема повече време да се възстановят. Сега се оказва, че възстановяването е по-постепенно, отколкото се очакваше по-рано“, коментира главният изпълнителен директор на компанията Кристоф Фуке.

Загриженост за Китай

ASML се сблъсква с по-тежки бизнес перспективи в Китай заради ограниченията за износ на САЩ и Нидерландия върху доставките.

Миналия месец правителството на САЩ въведе нов рестрикции върху износа на важни технологии за Китай, включително за усъвършенстваните инструменти за производство на чипове. Отделно от това нидерландското правителство обяви плановете си да поеме контрола върху износа на машини на ASML.

Машините за екстремна ултравиолетова литография на компанията се използват от много от най-големите производители на чипове в света - от Nvidia до Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) - за производство на усъвършенствани чипове.

Главният финансов директор на ASML Роджър Дасен заяви във вторник, че очаква бизнесът на компанията в Китай да покаже „по-нормализиран процент в поръчковия ни портфейл, а също и в бизнеса ни“.

При представянето на приходите си за юни ASML беше заявила, че 49% от продажбите ѝ идват от Китай.

„Явно разочарование”

В коментар, публикувана след резултатите на ASML във вторник, анализаторите от Bernstein заявяват, че по-слабият от очакваното портфейл от поръчки и разочароващата перспектива за 2025 г. „вероятно ще засенчат приличните резултати за третото тримесечие“. Според тях понижената прогноза на ASML показва, че „забавеното циклично възстановяване и специфичните предизвикателства пред клиентите натежават“ върху очакванията за 2025 г.

Междувременно анализаторите на Cantor заявяват, че понижените перспективи на ASML са „очевидно разочароващи“ и ще натежат на акциите на полупроводниковите компании. Въпреки това те добавят, че „по никакъв начин актуализираната прогноза на компанията не показва промяна в историята на растежа на изкуствения интелект“.

ASML дръпна надолу акции на световните производители на чипове

Докладът на ASML дръпна надолу и акциите на световните производители в сряда.

Тези на ASMI - базирана в Нидерландия компания, която доставя оборудване за обработка на пластини за индустрията - спаднаха с 2,3%. Сънародникът ѝ BE Semionductor, производител на оборудване, загуби 1,9% от пазарната си капитализация.

Друга регистрирана в Нидерландия компания за полупроводници - STMicroelectronics - отчете спад от 1,2%, а германският производител на чипове Infineon - 1,1%. Френският доставчик на полупроводникови материали Soitec се раздели с 0,9% от цената на акциите си.

Nvidia падна с 4,7%, а AMD загуби 5,2%.

Междувременно в Азия акциите на японската компания за производство на полупроводници Tokyo Electron отбелязаха най-големи загуби, като спаднаха с близо 10%. Renesas Electronics спадна с над 3%, а Advantest, доставчик на оборудване за тестване, с 0,8%.

TSMC и Hon Hai Precision Industry - известнa в международен план като Foxconn - загубиха съответно с 3,3% и 1,6 %.

Южнокорейският гигант SK Hynix, който произвежда чипове за памет с висока пропускателна способност за приложения за изкуствен интелект за Nvidia, се търгуваше с 1,6% по-ниско. Докато Samsung Electronics, най-големият производител в света на чипове за динамична памет с произволен достъп, отбеляза спад на акциите си с 1,9%.

Загубите в сектора на полупроводниците в региона повлякоха надолу и основните индекси. Японският Nikkei 225 загуби повече от 2%, южнокорейският Kospi се понижи с 0,6 %, а Taiwan Weighted Index с 0,7%.