Amazon Web Services инвестира над половин милиард долара в ядрена енергия, обявявайки три проекта от Вирджиния до щата Вашингтон.

AWS дъщерно дружество на Amazon в областта на изчислителните облаци, има огромна и нарастваща нужда от чиста енергия, тъй като разширява услугите си в областта на генеративния изкуствен интелект. Това е и част от пътя на Amazon към нулеви нетни въглеродни емисии.

AWS обяви, че е подписала споразумение с Dominion Energy, компанията за комунални услуги във Вирджиния, за разработване на малък модулен ядрен реактор или SMR в близост до съществуващата атомна електроцентрала North Anna на Dominion.

Ядрените реактори не произвеждат въглеродни емисии.

SMR е усъвършенстван тип ядрен реактор с по-малка площ, което позволява изграждането му по-близо до мрежата. Освен това те се конструират по-бързо от традиционните реактори, което позволява скоростно пускане в експлоатация.

Amazon е последната голяма технологична компания, която купува ядрена енергия, за да захрани нарастващите нужди на центровете за данни. По-рано тази седмица Google обяви, че ще купува енергия от разработчика на SMR Kairos Power. Constellation Energy рестартира АЕЦ „Three Mile Island“, за да захранва центровете за данни на Microsoft.

„Виждаме, че през следващите години ще има нужда от гигантска мощност и няма да има достатъчно вятърни и слънчеви проекти, за да може да се посрещнат нуждите, така че ядрената енергия е чудесна възможност“, казва пред CNBC Матю Гарман, главен изпълнителен директор на AWS.

В щата Вирджиния се намират почти половината от всички центрове за данни в САЩ, като един район в Северна Вирджиния е наречен „Data Center Alley“ и по-голямата част от него се намира в окръг Лудън. По приблизителни оценки 70% от световния интернет трафик преминава оттам всеки ден.

Dominion обслужва приблизително 3500 мегавата от 452 центъра за данни на цялата си обслужваща територия във Вирджиния. Около 70% от тях са в Data Center Alley. Според Dominion Energy един център за данни обикновено изисква около 30 мегавата или повече.

Боб Блу, президент и главен изпълнителен директор на компанията, заяви по време на отчета за тримесечните приходи, че компанията вече получава индивидуални заявки за 60 до 90 мегавата или повече.

Dominion прогнозира, че търсенето на електроенергия ще се увеличи с 85% през следващите 15 години. AWS очаква новите SMR да осигурят поне 300 мегавата енергия за региона на Вирджиния.

Amazon също така обяви ново споразумение с Energy Northwest, консорциум от държавни комунални услуги, за финансиране на разработването, лицензирането и изграждането на четири SMR в щата Вашингтон. Реакторите ще бъдат изградени, притежавани и експлоатирани от Energy Northwest, но ще осигуряват енергия директно към мрежата, което ще помогне и за захранването на операциите на Amazon.

Миналата пролет AWS инвестира в проект за ядрена енергия с Talen Energy, като подписа споразумение за купуване на ядрена енергия от съществуващата атомна електроцентрала Susquehanna Steam Electric Station на компанията. AWS също така купи от Talen съседния, захранван с ядрена енергия кампус на център за данни за 650 млн. долара.