През последните десетилетия заплатите на главните изпълнителни директори растат с шеметни темпове, подкрепени от щедри допълнения за акции и шестцифрени бонуси.

От 1978 г. те са нараснали с цели 1085%, което е далеч от само 24% увеличение на заплатата на средния служител.

Нов анализ на Института за икономическа политика (EPI) през 2023 г. обаче показва, че общото възнаграждение на изпълнителните директори, включващо заплата, бонуси, награди и опции за акции, е намаляло с близо 20%.

Това означава, че ръководителите на компании са получавали 290 пъти повече от средния служител, което е рязък спад в сравнение с предходните години.

Само година по-рано, през 2022 г., изпълнителните директори са получавали 360 пъти по-високи заплати.

Не е ясно защо възходящата тенденция се променя, тъй като заплащането обикновено отразява резултатите на фондовия пазар, пише Washington Post, цитиран от Fast Company.

Изследователите на EPI коментират, че е необичайно да се наблюдава спад в заплащането на изпълнителните директори в година, когато фондовият пазар е силен.

Това означава, че може да е или аномалия, или показва по-широка промяна в начина на заплащане.

В анализа на EPI се отбелязва също, че изпълнителните директори получават повече бонуси с акции, а не с опции, което може да е „обещаващ ход за привеждане на заплащането им в съответствие с дългосрочните стимули“.

Друг доклад на Equilar по-рано тази година установи, че медианното общо възнаграждение се е увеличило с 12,6% до 16,3 млн. долара, макар че методологията и критериите му се различават от анализа на EPI.

Изглежда обаче малко вероятно това да е сигнал за по-сериозна промяна, като се има предвид колко стабилно се е увеличавало възнаграждениетопрез годините, дори в условията на нарастващо възмущение от раздутите пакети.

Както Fast Company отбеляза в специален доклад миналата година, профсъюзите и политиците обърнаха внимание на огромните разлики в заплащането на служителите и изпълнителните директори, особено след като все повече работници започнаха да стачкуват.

Анализът установява, че някои от „най-несправедливо платените“ изпълнителни директори са имали пакети, хиляди пъти по-високи от средната заплата на техните служители.

Дори акционерите осъзнават, че високите възнаграждения изискват по-строг контрол и регулиране в интерес на по-голямата прозрачност. Въпросът обаче е дали нарастващият обществен натиск действително ще доведе до промяна в размера на възнагражденията или вече е твърде далеч.