Nvidia, Google, Microsoft и десетки други технологични компании се събират в Лас Вегас следващата седмица, за да представят инструменти за изкуствен интелект, които според тях ще спестят ценно време на лекарите и медицинските сестри.

В неделя официално започна конференцията за технологии в здравеопазването, наречена HLTH, на която тази година се очаква да присъстват повече от 12 000 лидери в бранша. Въз основа на дневния ред на изказванията и съобщенията, предшестващи конференцията, инструментите с изкуствен интелект за преодоляване на административната тежест ще бъдат звездата на тазгодишното шоу.

Лекарите и медицинските сестри се сблъскват с планини от документация - поддържат досиетата на пациентите, взаимодействат със застрахователните компании и трябва да спазват изискванията на регулаторните органи. Често тези задачи се изпълняват ръчно, отчасти защото здравните данни са разделени и се съхраняват при различни доставчици и в различни формати.

Според консултантската компания Mercer голямото административно натоварване е основна причина за прегаряне в сектора и е част от причините, поради които до 2028 г. в САЩ се очаква недостиг на 100 000 здравни работници. Това е тема и в българското здравеопазване.

Технологичните компании, които са нетърпеливи да завземат част от пазара, който може да достигне 6,8 трилиона долара до края на десетилетието, твърдят, че техните инструменти за генеративен изкуствен интелект могат да помогнат.

Google например работи за разширяване на клиентската си база в областта на здравеопазването, като се справя с административната тежест с помощта на изкуствен интелект. В четвъртък компанията обяви своята услуга Vertex AI Search for Healthcare, която позволява на разработчиците да създават инструменти, които да помагат на лекарите бързо да търсят информация в различни медицински досиета.

Вече са налични и нови функции в рамките на Google Healthcare Data Engine, който помага на организациите да изградят платформите, необходими за поддържане на генеративен AI.

В четвъртък Google публикува резултатите от проучване, според което лекарите прекарват близо 28 часа седмично в административни задачи. В него 80% от доставчиците на здравни услуги заявяват, че тази административна работа отнема от времето им с пациентите, а 91% - че приемат положително използването на AI за рационализиране на тези задачи.

По подобен начин на 11 октомври Microsoft обяви своята колекция от инструменти, които имат за цел да намалят административното натоварване на лекарите, включително модели за медицински изображения, услуга за здравни агенти и решение за автоматизирана документация за медицински сестри, повечето от които са все още в ранен етап на разработка.

Microsoft вече предлага инструмент за автоматизирано документиране за лекари чрез дъщерното си дружество Nuance Communications, което придоби в сделка за 16 млрд. долара през 2021 г. Инструментът, наречен DAX Copilot, използва изкуствен интелект, за да транскрибира разговорите на лекарите с пациентите и да ги превръща в клинични бележки и резюмета. В идеалния случай това означава, че лекарите не трябва да отделят време в самостоятелно създаване на тези бележки.

Медицинските сестри и лекарите попълват различни видове документация по време на смените си, затова Microsoft заявява, че създава отделен инструмент за медицинските сестри, който е най-подходящ за техните работни процеси.

Конкурентите на Nuance също не губят време. Abridge например е набрала над 460 млн. долара финансиране, а Suki - 165 млн.

Д-р Шив Рао, основател и главен изпълнителен директор на Abridge, коментира пред CNBC, че скоростта, с която здравната индустрия е възприела тази нова форма на клинична документация, е „историческа“. През март Abridge получава инвестиция от звеното за рисков капитал на Nvidia.

Самата Nvidia също се подготвя да се занимава с работното натоварване на лекарите и медицинските сестри. Кимбърли Пауъл, вицепрезидент на компанията за здравеопазването, ще изнесе ключова лекция в понеделник, в която ще обясни как използването на генеративен изкуствен интелект ще помогне на здравните специалисти „да отделят повече време за грижи за пациентите“, според уебсайта на конференцията.

През последните години компанията навлиза стабилно в сектора на здравеопазването и предлага набор от инструменти за изкуствен интелект в областта на медицинските устройства, откриването на лекарства, геномиката и медицинските изображения. Nvidia обяви и разширени партньорства с компании като Johnson & Johnson и GE HealthCare през март.

Макар че секторът на здравеопазването исторически бавно възприема нови технологии, шумът около административните инструменти на AI е голям, откакто ChatGPT изгря на сцената преди две години.