Хитът на HBO Industry е пълен със секс, наркотици и големи залози, като първите му два сезона бяха похвалени за точността, с която са представени финансовите операции на героите от измислената банка Pierpoint.

Сега някои експерти от Уолстрийт казват, че действията на трейдърите в последния сезон се разминават силно с това, което би било нормално на един реален фондов пазар.

Например, как може банката почти да фалира поради неуспешно насочване към „ESG инвестиране“?

Подобни теми в сюжета са обект на дебат в платформите X и Reddit, но дори най-големите критици все пак признават, че сериалът улавя чудесно динамиката на работата в голяма инвестиционна банка, пише The Wall Street Journal.

Голяма част от сюжета се фокусира върху личния живот на трейдърите, включвайки големи количества алкохол, кокаин и секс.

„За съжаление, в индустрията реално няма толкова много безплатен секс, поне според моя опит“, казва по този повод пред WSJ 43-годишният Том Морган, който над десетилетие е бил борсов брокер за Merrill Lynch в Лондон.

Industry се развива в лондонските офиси на Pierpoint & Co. - американска инвестиционна банка, която прилича на JPMorgan Chase. (P в JPMorgan означава Пиърпонт, презимето на известния основател на компанията.) Премиерата на сериала беше през 2020 г. и оттогава популярността му нараства. След като току-що завърши третия му сезон, който беше сравнен със Succession („Наследници“), създателите му са готови за четвърти.

Последният сезон е фокусиран върху IPO на компания за възобновяема енергия, като героят Робърт, трейдър и една от звездите на сериала, трескаво се опитва да спаси сделката и компанията от провал.

Има само един проблем: човек с профила на Робърт обикновено не би работил по IPO в реалността, казват експерти от бранша. Това е работа за екип от банкери, чиято дейност се управлява отделно от продажбите и търговските операции на банката.

Несъответствието с реалността е предмет на множество дискусии в Reddit, но Сара Джума, бивш банкер на капиталовите пазари, а сега базиран в Лос Анджелис сценарист, казва: „Режисьорите вероятно са смятали, че зрителите може да се отегчат, ако обяснят как точно системата работи.“

Сюжетът става още по-странен, когато неуспешното IPO ускорява финансова криза за Pierpoint. Банката тегли твърде голям заем, за да купи дялове в работещи компании – в опит да се „насочи към ESG“ – нещо, което повечето банки вероятно никога няма да направят поради регулаторния контрол, който ще привлекат.

След като сделката за IPO се проваля, пазарите губят доверие в банката. Дяловете в компаниите, които е купила, изглеждат безполезни, пълният провал е на хоризонта.

Много малко вероятно е това да се случи в реалния свят, според хора, работили в нефиктивни банки. Ако даването на лош съвет може да потопи банка, няма да останат такива институции, отбелязва WSJ.

Като оставим настрана всичко това, Industry има успех както сред практикуващите финансисти, така и сред лаиците, които не знаят какво е облигация с висока доходност например.

„С развитието на историята решихме, че всъщност правим драма за HBO, а не документален филм за банка“, казва пред WSJ Конрад Кей, един от двамата създатели на сериала и бивш трейдър на Morgan Stanley в Лондон. Шоуто „изглежда достоверно за нас по начин, който ни е много по-интересен от реалността“, допълва той.