Пътят към постигане на по-щастлив и здравословен начин на живот понякога може да се окаже на една ръка разстояние – или по точно, на няколко кликвания с мишката.

Трябва ви само надеждна интернет връзка, а останалото може да научите от онлайн курсове, които са достъпни безплатно, пише CNBC.

Доставчикът на онлайн курсове Coursera предлага най-популярните от тях, насочени към психичното здраве.

1. Как да постигнете истинско благополучие (Университет Йейл)

В продължение на 10 седмици най-популярният курс на Йейл обхваща погрешни схващания за щастието и изследва какво можете да направите, за да изпитате истинска удовлетвореност от живота.

Целта на курса, воден от професора по психология Лори Сантос, е да помогне на записалите се да се подготвят „за успешното включване на конкретна дейност, свързана с благополучието, в живота ви“.

Версия на курса, насочена към тийнейджъри, е пусната през 2023 г.

Можете да се запишете тук.

2. Цел и смисъл в живота: Живейте за това, което има най-голямо значение (Мичигански университет)

Популярният курс разяснява „как науката, философията и практиката играят роля както в намирането на вашата цел, така и в воденето на целенасочен живот“.

Студентите имат ограничен достъп до приложението Purposeful App, което помага на потребителите да разработят рутинна програма, съответстваща на техните страсти, и да проследяват напредъка си.

Можете да се запишете тук.

3. Изкуството и науката за взаимоотношенията (Университет на Торонто)

Курсът представлява практическо изследване как да подхождаме към взаимоотношенията.

Той се фокусира върху Системата за обучение и развитие на стратегии и умения на инструктора А. Ка Тат Цанг, която е описана като „ориентиран към действията модел за даване на възможност на клиентите в сферата на социалната работа, здравеопазването, психичното здраве и човешките услуги да отговорят на своите нужди и житейски цели“.

Ка Тат Цанг обяснява как този модел може да се използва за подобряване на взаимоотношенията в ежедневието.

Можете да се запишете тук.

4. Преодолейте пречките пред ученето и открийте скрития си потенциал (Университет Макмастър)

Този курс се фокусира върху това да ви научи на най-добрите начини да учите и да се развивате в желаната от вас професионална област.

Като „използвате определени умствени инструменти и прозрения, можете да научите и направите повече - много повече, отколкото сте мечтали“, се казва в описанието.

Можете да се запишете тук.

5. Мистерията на осъзнатостта (Лайдънски университет)

Над 200 000 души вече са се записали за този курс, който учи на осъзнатост, включително кои практики за нея са най-ефективни.

Курсът има девет модула, включително два, които бяха добавени през 2021 г., за да се обърне внимание на травмата и социалната справедливост, както и на връзката с природата и нейното зачитане.

Можете да се запишете тук.