Най-голямата вълна от доставки на втечнен природен газ (LNG) ще бъде пусната в експлоатация и ще преобрази световния пазар, предизвиквайки широкообхватни и трайни ефекти, смятат от RBC Capital Markets.

„Вълната от нови доставки на втечнен природен газ - най-голямата досега - ще промени глобалния пазар през следващите години. Последиците ще бъдат по-широки от предишния ръст, като се имат предвид нарастващите взаимовръзки между регионалните газови пазари след конфликта между Русия и Украйна“, коментират пред CNBC анализаторите от инвестиционната банка.

Този ръст на доставките вероятно ще вкара пазара в продължителен период на свръхпредлагане до края на 2026 г., който ще се запази до 2030 г., като цените вероятно ще се понижат сериозно, прогнозира анализатора Анан Данани от RBC.

Фючърсите за нидерландския хъб TTF (Title Transfer Facility), европейски бенчмарк за сделките с природен газ, се търгуваха на цена от 12,78 долара за метричен тон в сряда на Нюйоркската стокова борса.

През цялата година все повече анализатори предупреждаваха, че слабият ръст на търсенето, съчетан с предстоящите вълни от нови експортни мощности, може да доведе до масово пренасищане на пазара. Тъй като потокът от планирана инфраструктура продължава, не е ясно дали търсенето ще се увеличи, за да поеме тази вълна.

„Свръхпредлагането и понижените цени подчертават негативните настроения в сектора на втечнения природен газ”, посочва и старши анализаторът на Rystad Energy Масанори Одака.

Според RBC Capital световната търговия с втечнен природен газ се е удвоила през последното десетилетие, нараствайки от около 240 метрични тона през 2014 г. до над 400 метрични тона през миналата година, което до голяма степен се дължи на прекъсването на доставките на руски газ по тръбопроводите за Европа. Много анализатори възприеха геополитическия риск като възможност на пазара.

Но инвестиционната банка прогнозира, че световният капацитет за втечняване - общото количество втечнен природен газ, което може да се произвежда годишно - ще нарасне с около 50% до края на десетилетието. САЩ и Катар ще запазят позициите си на най-големи доставчици в света, като през 2030 г. общият им пазарен дял ще бъде почти 50%.

Много частни компании и държавни структури имат планове за увеличаване на капацитета, „не само за да подкрепят европейското потребление, но и за да уловят очаквания ръст в темповете на потребление, особено в Азия“, казват анализаторите на RBC.

Но търсенето в Азиатско-тихоокеанския регион, който е най-големият вносител на втечнен природен газ, се очаква да нараства средно с едва 5% годишно. Около 70% от този ръст ще се дължи на Китай, Индия и Южна Корея.

Междувременно цените на втечнения природен газ не отбелязаха големи колебания въпреки ескалиращото геополитическо напрежение. Мег О'Нийл, управляващ директор и главен изпълнителен директор на Woodside Energy, описва пазара като „изненадващо спокоен“.

„За мен това може би е знак, че има достатъчно източници на доставки по света, които да помогнат за смекчаване на евентуални временни смущения, идващи от Близкия изток. И това вероятно важи както за петрола, така и за втечнения природен газ“, посочва О'Нийл пред CNBC.

Пред сектора на втечнения природен газ се очертават и други предизвикателства, които биха могли да засегнат световните пазари. Зимата на 2024-25 г. в Северното полукълбо се вижда, а съществуващите договори за доставка на руски газ за Европа през Украйна ще изтекат в края на 2024 г., посочва Международната агенция по енергетика.

„Това може да означава край на всички доставки на газ по тръбопроводи за Европа от Русия през Украйна, което, от своя страна, ще наложи по-висок внос на втечнен природен газ през следващата година. Това ще доведе до по-строг глобален газов баланс.“