Британската банка Barclays регистрира нетна печалба в размер на 1,6 млрд. паунда за третото тримесечие, надминавайки очакванията на анализаторите.

Резултатите са с 23% по-високи същия период на 2023 г. и чувствително по-силни от прогнозата за нетна печалба на LSEG от 1,17 млрд. паунда. Приходите за периода възлизат на 6,5 млрд. паунда, което е малко над очакванията от 6,39 млрд.

Акциите на Barclays поскъпнаха с около 4% към 12:00 българско време, достигайки най-високото си ниво от октомври 2015 г. насам.

По-рано тази година банката обяви стратегически преглед в опит да намали разходите, да повиши възвръщаемостта за акционерите и да стабилизира дългосрочните си финансови резултати, поставяйки по-голям акцент върху вътрешното кредитиране. Barclays същевременно намали разходите в по-нестабилното си звено за инвестиционно банкиране. Тази стратегия включваше придобиването на Tesco Bank в Обединеното кралство, занимаваща се с банкиране на дребно.

През второто тримесечие нетната печалба на Barclays спадна леко на годишна база на фона на по-ниските приходи на британската потребителска и корпоративната банка, докато нетната печалба скочи с 10%.

През третото тримесечие тези разлики се запълват, като приходите на националната банка нарастват с 4%, а кредиторът повишава годишната си прогноза за нетния лихвен доход от продажби на дребно във Великобритания от 6,3 млрд. паунда на 6,5 млрд. паунда.

Главният изпълнителен директор на Barclays Си Ес Венкатакришнан казва пред CNBC, че банката е на път да постигне целите, които си беше поставила през февруари.

„Насочваме се нагоре по отношение на нетните приходи от лихви, а в бизнеса ни във Великобритания имаме две непрекъснати тримесечия на ръст на нетните приходи от лихви. Така че се катерим нагоре, както бизнеса във Великобритания, така и банката като цяло.“

Сега банката вижда нетни приходи от лихви (NII) от повече 11 млрд. паунда за цялата 2024 г., спрямо предишната прогноза за 11 млрд. паунда.

Анализаторите от Citi наричат това „добър набор от резултати“, особено за вътрешния бизнес, подчертавайки повишената прогноза за Великобритания.

Акциите на Barclays са нараснали с 55% от началото на годината досега, след като се потопиха през 2023 г.

Няколко банки обявиха планове за преструктуриране, рационализиране на дейността и съкращаване на разходите, тъй като са изправени пред потенциално отслабване на нетните лихвени маржове.

HSBC заяви по-рано тази седмица, че ще консолидира операциите си в четири бизнес звена.

„Това, което бих казал по отношение на лихвените проценти, е, че Barclays има много дисциплиниран подход към управлението и затова имаме нещо, наречено структурно хеджиране, което е начин за изглаждане на ефектите от лихвите върху нашите приходи. Това е част от причините за разширяването на нашия NII през последните няколко тримесечия. Така че сме доста добре защитени от промени в лихвените проценти в краткосрочен план“, казва Венкатакришнан.

Deutsche Bank стартира сезона на отчетите за третото тримесечие в сряда, като обяви по-висока от очакваната нетна печалба, тъй като приходите на подразделенията ѝ за инвестиции и управление на активи скачат с 11% на годишна база.