Европейските страни често се нареждат на челните места в класациите за осигуряване на баланс между професионалния и личния живот на гражданите си.

Те бяха едни от първите, които въведоха тестови модели на четиридневната работна седмица, и предлагат едни от най-високите средни заплати и различни придобивки за служителите си.

Но в кои компании на континента е най-добре да се работи?

Fortune и Great Place To Work публикуваха списъка Fortune 100 Best Companies to Work For Europe, съставен чрез анализ на над 1,3 млн. отговора от над 2 млн. служители в цяла Европа, пише Euronews и представя акценти от изследването.

По-мотивирани за работа служители

Проучване на Great Place To Work установява, че в компаниите, класирани на първо място, близо 90% от работещите полагат допълнителни усилия, за да изпълнят задачите си, в сравнение с 59% за типичното европейско работно място.

Колегиалността също е движещ фактор, като вероятността служителите да вложат допълнителни усилия е 108% по-голяма, ако изпитват чувство на сътрудничество с колегите си.

86% от служителите на тези най-добри работни места са изразили намерение да останат дългосрочно в сравнение с 60% на други, което е особено важно за хората, смятащи, че работата им е смислена и им дава усещане за цел.

Освен това докладът установява, че нивото на иновации е с 66% по-високо на най-добрите работни места и се дължи на възможностите за непрекъснато обучение и развитие, които компаниите предоставят.

Ето кои са 10-те най-добри компании за работа в Европа:

Балансът между професионалния и личния живот също е ключов фактор за по-високото класиране на компаниите и един от аспектите, които служителите ценят най-много.

Около 85% от работещите в най-добрите компании са насърчавани да поддържат баланс между професионалния и личния си живот, а 92% казват, че могат да си вземат отпуск, когато е необходимо.

Служителите в тези компании съобщават, че повишенията са справедливи (78%), получават справедлив дял от печалбите (70%), а ръководителите не проявяват фаворити сред служителите си (81%).

Това усещане е свързано и с готовността на служителите да възприемат инструменти на изкуствения интелект.

Само около един на всеки трима респонденти (34%) от цялото европейско проучване заявява, че се вълнува да използва AI в работата си; докладът установява, че тези, които вярват, че компаниите им са справедливи, са с 29% по-склонни да се вълнуват от инструменти на AI.

Кои са водещите индустрии

Европейските служители все още не са склонни да възприемат изкуствения интелект и технологичният сектор не е доминираща сила, що се отнася до работните места.

Това контрастира със САЩ, където компании като Nvidia, Microsoft и Google станаха ранни победители в AI бума. В Европа обаче водещите компании са от по-традиционни отрасли като изкопаемите горива, автомобилостроенето и финансите.

Начело на списъка най-голямата компания в Европа е германският автомобилен производител Volkswagen, следван от две петролни и газови компании - британската Shell и френската TotalEnergies.

Според Fortune, въпреки че само 15 компании в тазгодишния списък са от технологичния сектор, утвърдените компании също отварят врати за иновации, като внедряват технологии за автоматизация.

Например Volkswagen обяви интегрирането на ChatGPT в гласовия асистент в някои от своите автомобили.

Компанията за изкопаеми горива Shell също е възприела използването на изкуствен интелект в своите операции, като например използването на AI технологии в дълбоководното проучване и производство, с цел подобряване на оперативната ефективност, ускоряване на процесите и увеличаване на производството.