Ако е вярна историята, че е имало множество разговори между Илон Мъск и президента на Русия Владимир Путин, това би било тревожно, особено за НАСА, за Министерството на отбраната и за някои от разузнавателните агенции на САЩ.

Това заяви на конференция на Semafor във Вашингтон в петък администраторът на НАСА Бил Нелсън по повод публикацията на The Wall Street Journal от тази седмица, че изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск е участвал в тайни разговори с руския президент Владимир Путин от края на 2022 г.

Нелсън каза също, че въпросът „трябва да бъде разследван“, предава CNBC.

Позовавайки се на „няколко настоящи и бивши американски, европейски и руски официални лица“, WSJ съобщи, че разговорите между Путин и Мъск, мегадонор на републиканците, чиято компания SpaceX е подизпълнител на Пентагона, са се състояли, докато Русия е водила брутална война срещу Украйна. Темите са варирали от бизнес до лични и геополитически въпроси.

В един oт разговорите Путин е оказал натиск на Мъск да нареди на SpaceX да задържи предоставянето на мощната сателитна интернет комуникационна услуга Starlink на Тайван – с цел да се угоди на китайския президент Си Дзинпин, пише WSJ.

Пекин е важен съюзник на Кремъл. Версията на Starlink, която е достъпна за военна употреба, се нарича StarShield.

Публикацията на WSJ повдига нови въпроси за това как Мъск взема решения в своите компании, които влияят върху геополитиката и националната сигурност, като например къде и кога да се активира сателитната комуникационна технология на Starlink. Тези въпроси обхващат начина, по който Мъск управлява социалната мрежа X, която той притежава.

През септември председателят на комисията на Камарата на представителите за Китай, конгресменът Майк Галахър, се завърна от посещение в Тайван, и заяви, че е научил, че StarShield не работи за американски войски в и около региона. Делегацията изпрати писмо до SpaceX с искане компанията да го включи, припомня CNBC.

Мъск и SpaceX заявиха, че са в пълно съответствие с договора си с Пентагона и отрекоха твърдението на Камарата. По-късно SpaceX поиска мажоритарна собственост върху базирано на Starlink предприятие, поискано от Тайван - предложение, което островната държава отхвърли, наричайки го несъвместимо с нейните закони.

Уебсайтът на SpaceX посочва, че датата на обслужване за Starlink в Тайван за обикновени клиенти е неизвестна в момента.

Руското КГБ и неговият наследник ФСБ от десетилетия се интересуват от контролирането на медийните наративи и достигането до възможно най-много хора с антизападни или прокремълски послания. Според WSJ разговорите между Мъск и Путин, някога управлявал КГБ, са се случили, когато Мъск е бил в разгара на изкупуване с ливъридж и придобиване на Twitter.

През 2022 г. основателят на Eurasia Group и политически анализатор Иън Бремър написа, че Мъск е разговарял с Путин, преди собственикът на X да публикува съобщения в социалните медии в началото на октомври за войната на Русия срещу Украйна.

Мъск предложи Украйна да предаде Крим на Русия и Киев да остане „неутрален“, вместо да се опитва да се присъедини към НАТО. Той продължи да насърчава идеята чрез X (бивш Twitter), пишейки, че някои граждани на Украйна биха предпочели да се присъединят към Русия.

Официални лица на Кремъл похвалиха Мъск за мнението му тогава, докато Мъск си навлече остри критики от много други, включително президента на Украйна Володимир Зеленски, сенатора Линдзи Греъм и родения в Русия правозащитник и бивш шампион по шах Гари Каспаров. Мъск приключи придобиването на Twitter за 44 милиарда долара на 27 октомври.

„Разговарях с Путин само веднъж и това беше преди около 18 месеца“, каза тогава Мъск. „Темата беше космосът.“

Около година по-късно, през септември 2023 г., Путин публично похвали Мъск, наричайки го „талантлив бизнесмен“. Похвалата на Путин дойде, след като Мъск каза, че е отказал спешно искане на украинското правителство за разширяване на покритието на сателитите Starlink на SpaceX до Севастопол в Крим. Путин направи коментарите на Източния икономически форум във Владивосток, Русия, където говори за руската космическа програма след неуспешно кацане на Луната.

Преди това Мъск активно се опитваше да прави бизнес с Русия чрез своите компании SpaceX и Tesla. „Ходих в Русия три пъти, за да се опитам да купя няколко от техните най-големи междуконтинентални балистични ракети“, каза Мъск пред публика на интерактивната конференция SXSW през 2013 г., където разказа за предизвикателствата при стартирането на своя бизнес с ракети за многократна употреба. Въпреки че сделката за ракетите така и не се осъществи, SpaceX беше финансирана отчасти от родения в Русия израелски технологичен магнат Юри Милнер, който има дълбоки връзки с компании от Силициевата долина. През август 2022 г. Милнър официално се отказа от руското си гражданство. Сега SpaceX редовно провежда мисии с астронавти и космонавти на НАСА от Роскосмос, руската космическа агенция, въпреки че дипломатическото сътрудничество от този вид е типично за космическата индустрия.

Въпреки че сделката за ракетите така и не се осъществи, SpaceX беше финансирана отчасти от родения в Русия израелски технологичен магнат Юри Милнер, който има дълбоки връзки с компании от Силициевата долина. През август 2022 г. Милнър официално се отказа от руското си гражданство.

Сега SpaceX редовно провежда мисии с астронавти и космонавти на НАСА от Роскосмос, руската космическа агенция, въпреки че дипломатическото сътрудничество от този вид е типично за космическата индустрия.

На Мъск и SpaceX се приписва вдъхновението зад създаването на Закона за търговското пространство от тогавашния републикански представител Дейна Рорабахър, който бе приет през 2004 г., позволявайки на компаниите от частния сектор да предоставят услуги на федерални агенции.

Рорабахър представляваше Ориндж Каунти, Калифорния, в Камарата на представителите в продължение на 30 години, но загуби кандидатурата си за преизбиране през 2018 г. Тази загуба се дължи отчасти на публично признатата комуникация на Рорабахър с Кремъл, включваща среща в Москва през 2016 г., която разтревожи представители на американското разузнаване.

Мъск се превърна в основен републикански донор през този изборен цикъл и е сред най-влиятелните поддръжници на кампанията на бившия президент Доналд Тръмп.

Tesla изгражда връзки по веригата за доставки с Русия, купувайки алуминий на стойност милиони евро от Русал от края на 2020 г., както първо съобщи CNBC. Русал е основан от санкционирания руски олигарх Олег Дерипаска и някога е бил санкциониран от Министерството на финансите на САЩ, което цитира „злонамерените дейности“ на Русия по това време. Тези санкции бяха премахнати при Тръмп през 2019 г.

Ако Тръмп спечели, той обеща на Мъск роля в комисия за „ефективност на правителството“, която каза, че ще създаде по предложение на технологичния магнат. Подобна роля би дала на Мъск власт над федералните агенции, включително тези, които имат за задача да гарантират, че той и неговите компании спазват федералните закони.

Говорейки в Нюйоркския икономически клуб през септември, Тръмп каза, че комисията, както той си я представя, ще бъде „натоварена със задачата да извърши пълен финансов одит и одит на изпълнението на цялото федерално правителство“. Тръмп многократно е казвал, че Мъск ще ръководи комисията, но няма да трябва да напуска компаниите си, за да го прави.