Най-богатият човек в Азия Мукеш Амбани засега губи битката с Илон Мъск за спътниковия спектър в Индия.

Правителството на страната заяви, че ще разпределя спектъра по административен път, а не чрез търг, часове след като Мъск разкритикува като „безпрецедентен“ начинът на провеждане на търга, търсен от конкурента му Амбани.

Компанията на Мъск Starlink, подразделение на SpaceX с 6400 активни сателита в орбита около Земята, публично изрази интерес към Индия, но плановете се сблъскаха с многократни регулаторни пречки.

Амбани, който управлява най-голямата телекомуникационна компания Reliance Jio, се опитваше да търси „балансиран конкурентен пейзаж“ и искаше да държи Мъск настрана, тъй като според експертите един търг на радиочестотен спектър би изисквал много повече инвестиции и би възпрял чуждестранните играчи.

Reliance, която от години доминира в индийския телекомуникационен сектор, сега се притеснява, че след като е похарчила 19 млрд. долара, рискува да загуби широколентови клиенти в полза на Мъск, а по-късно, с напредването на технологиите, потенциално дори клиенти за пренос на данни и гласови услуги, коментира пред CNBC вътрешен източник.

Индийското правителство твърди, че решението му да разпределя радиочестотния спектър по административен път на всеки, който кандидатства за него, е в съответствие със световните тенденции. Макар че няма определен срок, в който процесът да започне, Starlink е кандидатствала за необходимите разрешителни.

Навлизането ѝ на индийския пазар ще създаде ново поле за борба между двамата милиардери: ценообразуването.

Мъск разполага с хиляди действащи сателити, докато Reliance си партнира с базираната в Люксембург SES Astra, която според организацията с нестопанска цел CelesTrak разполага с 38 сателита, които Reliance планира да използва.

„Starlink може да предложи агресивна цена, тъй като не е необходимо да добавя повече сателити“, казва Тим Фарар, анализатор на сателитната индустрия в американската компания TMF Associates.

Амбани вече предостави безплатни данни в мобилните си планове, но Мъск не е чужд на подобни тактики, които могат да разстроят местните играчи.

В Кения например той определи цена на Starlink от 10 долара на месец, срещу 120 долара в САЩ, като плановете за наемане се предлагат при по-висока цена на хардуера. През юли кенийската компания Safaricom се оплака на местните регулаторни органи, като призова играчи като Starlink да бъдат задължени да си партнират с мобилни мрежи, а не да работят самостоятелно.

В Индия високоскоростен широколентов план на Reliance Jio, базиран на оптични влакна, струва 10 долара на месец, като при дългосрочните планове рутерът е безплатен. Компанията има 30% пазарен дял на пазара на кабелни широколентови услуги.

Starlink планира първоначално да предложи план за неограничен интернет пренос на данни и да се насочи към корпоративни клиенти, казва друг източник, запознат с въпроса.

Reliance и Starlink не са отговорили на запитванията за коментар от Reuters.

С 42 млн. потребители на кабелен широколентов интернет и 904 млн. потребители на телекомуникационни мрежи като 4G и 5G, Индия е вторият по големина телекомуникационен пазар в света след Китай.

Навлизането на интернет възлиза на 52,4% в началото на 2024 г., според DataReportal, като 25 000 населени места все още са без интернет. И дори в градските райони няма предложения за бърз интернет на базата на оптични влакна. Миналата година Мъск заяви, че Starlink „може да бъде невероятно полезен“ в отдалечени села или места, където липсват високоскоростни услуги.

Starlink също така обяви плановете си за глобално изстрелване на съзвездие от стотици спътници, които да позволят предоставянето на гласови услуги и услуги за пренос на данни „директно до клетката“ през следващите години.

Гарет Оуен, асоцииран директор в изследователската фирма Counterpoint, обаче заяви, че някои от опасенията на Мъск могат да са преувеличени, тъй като „наземните мрежи винаги ще бъдат по-евтини и компаниите никога няма да преминат изцяло към сателит“.

Дори обаче истинската битка да не е започнала, съперничеството между Мъск и Абани все повече се засилва. Доклад на Reuters от тази седмица твърди, че Амбани отново лобира пред Ню Делхи за провеждане на търг за сателитен спектър с цел „равнопоставеност“.

Това привлече вниманието на Мъск, след като потребител в социалните медии попита дали Амбани се страхува, че той ще постави в риск телекомуникационната империя на индийския милиардер.

„Ще се обадя на Амбани и ще го попитам дали няма да е прекалено голям проблем да позволи на Starlink да се конкурира за предоставяне на интернет услуги на хората в Индия“, пошегува се Мъск с публикация в X в отговор.