В страна, която се посещава от 35 милиона туристи годишно, Камикочи се откроява като спокойно място, където може да си починете от оживените и шумни градове, както и да избегнете опашките за най-популярните туристически обекти.

Сгушено високо в планините Хида на надморска височина от 1500 метра, този планински оазис, където не се използват автомобили, няма големи магазини или много хотели, предоставя убежище с чист въздух и спокойни крайречни пътеки. Ако имате късмет, дори може да срещнете японски макак (известен още като снежна маймуна).

Тук ще намерите спасение от жегата, която покрива голяма част от Япония през лятото, както и експлозия от спиращи дъха есенни цветове, които са най-красиви през октомври. Когато се почувствате уморени от посещенията на храмове, светилища и културни паметници, може да хапнете в ресторантите на брега на река Азуса.

Въпреки че Камикочи е дестинация за японски пътешественици от почти век, репутацията на мястото сред туристи в цял свят е издигната през 1890 г. от преподобния Уолтър Уестън - английски мисионер и запален планинар, който документира опита си в „Алпинизъм и изследване на Японските Алпи“. Неговите писания не само създават термина „Японски Алпи“, но и вдъхновяват любопитството на туристите към тази долина на уединението.

Уестън повтаря думите на японски автор от онова време, който се почувствал ужасен от „чуждестранните туристи, които се втурват през страната на изгряващото слънце със светкавична скорост само за да се приберат у дома и да осъзнаят, че почти нищо не са видели“.

През следващите години Камикочи става популярна дестинация сред японските летовници, особено след излизането на романа “Kappa” от Рюноске Акутагава през 1927 г., чието действие се развива в региона.

През 1934 г. е създаден националният парк Чубу-Сангаку, който включва Камикочи и 10 от 21-те върха на Япония, които се извисяват на над 3000 метра. Днес Камикочи често се сравнява с националния парк Йосемити в Калифорния заради зашеметяващото природно богатство, което привлича онези, търсещи по-тиха и автентична връзка с алпийските пейзажи на Япония. Независимо дали търсите живописни преходи, спиращи дъха гледки или просто тихо място за почивка, Камикочи остава убежище, недокоснато от тенденциите на съвременния туризъм. През 2023 г. Камикочи е посетено от около 1,3 милиона души, предимно японски туристи, докато планината Фуджи — много популярна дестинация в Япония - привлича над 100 милиона посетители годишно.

Кога е най-добре да посетите Камикочи?

Камикочи посреща посетители от 27 април до 15 ноември всяка година, като всеки сезон е привлекателен по различен начин. В края на пролетта може да се насладите на дивите цветя по планинските пътеки. Меките температури през лятото са идеални за туризъм, особено предвид влажността на други места в Япония. За мнозина перфектният сезон за посещение на Камикочи е есента, когато листата на дърветата пожълтяват в неописуема красота.

Основните атракции в Камикочи са дейностите на открито, което го прави рай за любителите на природата. Можете да си направите спокойна разходка по река Азуса или да се изкачите по планинските или равнинни пътеки. Това ви дава възможност да наблюдавате различни видове птици и да се насладите на спиращи дъха гледки, без да бързате. Ако обичате приключенията, може да изкачите някоя от по-стръмните пътеки нагоре в планината.

Къде да отседнете?

Nishi-itoya Mountain Lodge е достъпна опция с уютна атмосфера и удобно разположение, което я прави популярна сред туристите.

За по-луксозно изживяване можете да отседнете в Kamikochi Imperial Hotel, основан през 1933 г.

Какво да хапнете?

Повечето хотели в Камикочи работят на база полупансион, което означава, че закуската и вечерята обикновено са включени в цената на стаята ви. За тези две хранения ще се насладите на традиционни японски ястия и местни планински специалитети. За обяд можете да посетите хижа Камонджи, където ще имате възможността да опитате прясно изпечена риба и юфка соба - ястие от елда, което е особено освежаващо в по-топлите дни. Може също да се насладите на ястия с ориз - идеални за след сутрешна разходка.