За някои китайски купувачи цената на чантата Louis Vuitton Speedy Bandouliere 20 от 16 700 юана или 2300 долара е твърде висока.

Това е една от причините все повече хора да пътуват до Япония, където цената на същата чанта може да бъде с над 400 долара по-ниска.

Туристите, много от които от Китай, могат да благодарят на слабата японска йена за намаленията на луксозни стоки, които увеличават броя на посетителите с основна цел пазаруване, пише Fortune.

По данни на Японската национална туристическа организация през май страната е посетена от над 3 милиона туристи, а през първото тримесечие 1,3 милиона китайци от континенталната част са я посетили, което е увеличение с над 800% на годишна база.

Напливът съвпада с понижаването на курса на йената до 34-годишно дъно през април. Въпреки усилията на Япония да повиши лихвените проценти, валутата й все още изостава от щатския долар, което на практика намалява цената на много стоки, включително от луксозния сектор.

Часовник TAG Heuer, който в Ню Йорк се продава за 6450 долара, в Токио може да бъде намерен за 5000 долара - включително 10% безмитна отстъпка за американските пътници.

В резултат на това, много посетители в Япония, поставят пазаруването на първо място в маршрутите си.

"Пазаруване, пазаруване, пазаруване", коментира пред Reuters турист от Индонезия и допълва: "Високият клас марки са евтини. Ще си купим Dior, но първо ще отидем до Chanel."

Според правителствени данни продажбите на дребно в Япония са нараснали с 3% през май спрямо предходната година в сравнение с очакваните 2%. Пазарът на луксозни стоки е на стойност 41,1 млрд. долара, според платформата за потребителски тенденции Euromonitor, и се очаква да достигне 42,3 млрд. долара след две години.

Въпреки глобалното забавяне на производството на луксозни стоки, компании като LVMH отбелязват огромен растеж на своите японски пазари.

Япония е най-бързо развиващата се страна за 75-те марки на луксозния конгломерат, сред които са Louis Vuitton и Dior. Продажбите на LVMH там са нараснали с 31% през първите девет месеца на 2023 г. Само тази година в огромни търговски комплекси в Токио се появиха магазини на марките Celine, Dior, Cartier и Hermès.

Но въпреки бързия растеж на японския пазар луксозните марки изпитват смесени чувства към перспективата за купувачи, които търсят изгодни сделки.

Финансовият директор на LVMH Жан-Жак Гион предупреди, че привлекателният климат за пазаруване в Япония е възпрял азиатските клиенти да купуват луксозни стоки в родните си страни, тъй като много от тях изчакват предстоящото си пътуване до Япония, за да харчат. Това означава по-голям трафик, но свити печалби.

"Доволни сме от ръста, постигнат в Япония, но той е свързан със значителни разходи от гледна точка на печалбата и маржа", допълни Гион по време на разговора за приходите на компанията миналия месец.

Бизнесът в Китай "леко намалява, защото се осъществява на други места и особено в Япония. Трафикът там се увеличава. Ситуацията не е нещо, което сме взели предвид и прогнозирали, честно казано", добави той, описвайки преместването на бизнеса от Азия към Япония като "изключително насилствено".

Говорител на LVMH отказа да коментира допълнително изявленията на финансовия директор.

Френската компания за спиртни напитки Remy Cointreau се сблъсква с подобен проблем.

Въпреки че продажбите на компанията в цяла Азия са намалели през тримесечието, тези в Япония са били силни и "стимулирани от туризма и отчасти от слабата йена", заяви финансовият директор Лука Марота, макар да призна, че растежът е бил за сметка на други части на континента.

Продажбите в "Хонконг, Тайван и Макао бяха особено слаби, повлияни от предпочитанията на туристите към Япония пред Хонконг", каза той в разговора за резултатите на компанията на 24 юли.

Компанията не отговори на запитването на Fortune за допълнителен коментар.

Компаниите за луксозни стоки са в несигурно положение. За марките е трудно да увеличават цените на продуктите, тъй като йената е нестабилна.

Чувствителността на потребителите към големите повишения на цените през последните години възпира от още по-голямо увеличение.

Междувременно японските търговци на дребно посрещат с отворени обятия туристи, особено китайски посетители, заяви за Women's Wear Daily базираният в Токио стратег Ингланд Съмърс.

Търговците на дребно наемат повече работници, които говорят китайски, и използват китайски социални мрежи, за да изградят връзки с аудиторията си. А поради строгата политика на Япония за граничен контрол, луксозните стоки са почти гарантирано автентични.