Стряскащата цифра от 94,6 млн. души в ЕС са изложени на риск от бедност или социално изключване.

Това представлява 21,4% от населението, сочат нови данни на Евростат за условията на живот. Цифрите показват слабо подобрение в сравнение с 2022 г., когато този показател е бил 21,6%, отбелязва Euronews.

В набора от данни са идентифицирани 19 региона в ЕС, в които процентът на хората, изложени на риск от бедност или социално изключване, надхвърля 35%.

Mного от тях се намират в България, Югозападна Гърция, Южна Испания и Южна Италия. Включен е и Брюксел, както и най-южният швейцарски кантон Тичино. По-специално, делът на застрашените от бедност хора там се е увеличил с над 10% от 2020 г.

Регионът с най-висок дял насление, застрашено от бедност и социална изолация, е френският департамент Гвиана (60,3%), следван от южния италиански регион Калабрия (48,6%), югоизточната част на Румъния (45,3%) и друг италиански регион – Кампания (44,4%).

В около половината от страните в ЕС децата са категорията с най-висок дял лиц, изложени на риск от бедност или социално изключване.

Евростат разглежда и коефициентите на неравенство по отношение на разполагаемия доход на жител.

България оглавява класацията с най-висок коефициент на неравенство (37,2), следвана от Литва (35,7), Латвия (34,0), Португалия (33,7), Малта (33,0), Естония (31,8) и Гърция (31,8).

Ако обаче вземем предвид и държавите извън ЕС, страната с най-високо равнище на неравенство на доходите е Турция (44,2).